У суботу, 9. новембра, по традицији и ове године, Српска Православна Црква је учествовала у пројекту Ноћ религија у граду Берну. Била је то прилика да се представницима других Цркава и народа покаже лепота свете православне вере. Интересовање да упознају православну веру показао је велики број Швајцараца, који су дошли у храм да присуствују вечерњем богослужењу.

Вечерњом молитвом у Старокатоличком храму у Берну началствовао је грчки протојереј-ставрофор др Стефанос Атансиу уз саслуживање протојереја-ставрофора Станка Марковића и румунског протојереја-ставрофора Лауренција Прекупа.

Током вечерње службе за певницом су читали и певали теолози на више језика и то немачком, грчком, румунском, црквенословенском и српском. Певницу су предводили протиница др Ађена Марковић и докторанти Адриан Анка и Каталин Мижа.

После молитве присутнима су се обратили свешетеници поздравним говором и позвали их на послужење припремљено од верника за ову прилику.

Година 2019. била је јубиларна у Берну. Пре 75 година у Берну је Руска Православна Црква почела са мисионарским радом и организацијом. Такође и Српска Православна Црква у Швајцарској је пре 50 година у Берну званично почела да се организује и кроз редовна богослужења да окупља вернике. Већ у марту ове године Црквена општина Берн, предвођена Његовим Преосвештенством Епископом г. Андрејем славила је свој јубилеј. На прославу су били позвани представницима локалних институција и цркава као и званични гости.

Почетком новембра текуће године и Руска Црква је прославила јубилеј у Берну на којем је учествовао и протојереј-ставрофор Станко Марковић, који је пренео поздраве и честитке епископа Андреја Руској Православној Цркви у Берну.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска