Владика Милутин на празник Светих отаца у Ваљевској болници

Последњу припремну недељу пред Божић, породични празник посвећен очевима, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин провео је у храму Покрова Пресвете Богородице, где је предводио литургијско сабрање, и на Педијатријском одељењу Опште болнице Ваљево, коме је у име епархијског клира уручио нови ЕКГ апарат, а малишане обрадовао божићним пакетићима.

Такође, током богослужења, у чин ипођакона владика Милутин рукопроизвео је Стевана Сировљевића, вероучитеља из Ваљева.

-Три недеље уочи Божића наша Света Црква посветила је члановима породице – деци, мајкама и очевима. Породица је „мала Црква“, заједница која би требало да функционише по Божјој вољи, да хришћанска начела бдију над њом. Живимо у времену кризе породице, када родитељи све мање времена имају да се баве децом и велики је труд потребан да би их васпитали да буду хришћани, беседио је протојереј-ставрофор Драган Алексић на светој архијерејској Литургији у Покровском храму.

-И данас има људи који цене хришћанске врлине и по њима живе. Трудимо се да будемо пример у времену искушења. Господ ће нам помоћи јер ће видети труд, жељу и наше добре намере. Дочекајмо у радости празник Рођења Сина Божјег! Поштујући своје оце и праоце, молимо се Господу да у кандила наше вере долије снаге и хришћанских врлина, да бисмо са радошћу носили крст који нам је дат на земљи, поручио је прота Драган Алексић.

Прославу недеље Светих отаца, епископ Милутин је наставио на Педијатријском одељењу Опште болнице Ваљево. Заменик директора установе др Зоран Милосављевић и начелник Педијатријског одељења др Селимир Спасић пожелели су добродошлицу духовном оцу верног народа Ваљевске епархије и његовим сарадницима. Благосиљајући лекаре и медицинско особље болнице, као и децу и родитеље на одељењу, владика Милутин уручио је нови електрокардиограм – ЕКГ апарат, поклон свештенства и свештеномонаштва епархије.

– Моја жеља је да вас овај апарат што дуже служи, а да се што мање користи. Да нам дечица буду здрава… Мајке, ви сте благословене тиме што рађате. Желим вам доброг здравља јер ви новим животима чувате нашу земљу и народ. Црква Христова је ту да болницу помогне колико може, будући да нам она свима треба – рекао је Владика Милутин.

Заменик директора Опште болнице др Зоран Милосављевић изразио је задовољство сарадњом Цркве и болнице на пољу бриге о здрављу нашег народа. За празничну радост малишана, којих је тренутно двадесет на одељењу педијатрије, побринули су се секретари епископа Милутина протосинђел мр Силуан (Мракић) и протођакон Дарко Ђурђевић, уручивши им божићне пакетиће. Болнички духовник протојереј – ставрофор Радомир Алексић поделио је иконице Светог Нектарија Егинског, светитеља надалеко познатог по исцелитељним молитвама.

Пешкири за Грудно одељење

Наредног дана, епископ Милутин са сарадницима посетио је Грудно одељење, где га је примила начелница др Славица Раковић. Са овим одељењем Епархија ваљевска одвећ негује добру сарадњу. Приликом недавне посете, Коло српских сестара „Преподобна Мати Евгенија“ поклонило им је постељине. Овог пута, Владика Милутин уручио је пешкире (150 ком.) који су, према речима запослених, овом одељењу тренутно најпотребнији. Запослене на Грудном, ваљевски архијереј даривао је Светим писмом, пожелевши им да у здрављу и радости прославе Божић.

Извор: Епархија ваљевска, www.spc.rs