Епископ Јероним: Овакав страшни злочин никада и нигде више не сме да се понови. 

Годишњица Новосадске рације, 74. по реду, обележена је у петак, 22. јануара 2016. године, на Кеју жртава рације. Тачно у подне, код споменика Породица окупили су се представници Владе Републике Србије, Војске Србије, Града Новог Сада, Српске Православне Цркве, Јеврејске општине у Новом Саду, амбасадори Израела и Мађарске у Србији, као и многобројни народ, показујући тиме да култура сећања и даље живи, као и да геноцид извршен 1942. године над српским, јеврејским, ромским народом, и осталим непријатељима Хортијеве фашистичке Мађарске, није заборављен. Свечаност је почела поздравним говором градоначелника Новог Сада г. Милоша Вучевића, који је позвао присутне да, минутом ћутања, одају пошту страдалима у Новосадској рацији.

-И данас се клањамо сенима страдалих, одајемо пошту свима који су невини, без икакве кривице, били изложени најстрашнијем мучењу, и умирали у овој леденој гробници, казао је г. Вучевић, подсећајући да су у нашем Дунаву остале читаве генерације Срба, Јевреја, Рома, који су били криви у нечијим болесним умовима само зато што су припадали другом народу, другој вери.

После служења помена, Епископ јегарски г. Јероним је рекао да, сећајући се свега онога што се овде збило, имамо само једну жељу – да се тај страшни злочин никада и нигде више не понови. -Надамо се и верујемо у Бога правде, љубави и мира, радости и весеља, да ће порука ових наших жртава бити делатна. Верујемо да ће ове жртве живети вечно у насељима праведних, у земљи живих, одакле одбеже свака бол, туга и уздах, поручио је Владика Јероним.

У име Јеврејске општине Нови Сад, молитвени чин предводио је рабин Исак Асиел. У свом говору, рабин је пожелео да, онај који чини мир у висинама, учини мир над свима нама на земљи.

Уследило је полагање цвећа на споменик Породица. Венце су положили: градоначелник Новог Сада г. Милош Вучевић; амбасадор Израела у Београду г. Јосеф Леви; г. Јанош Серенчеш, шеф конзулата амбасаде Мађарске у Београду; представници Јеврејске општине Нови Сад, Савеза Јеврејских општина Србије, Матице ромске, као и представници потомака жртава Рације. Програм на Кеју жртава рације је завршен спуштањем венца у Дунав, са брода Речне флотиле, после чега су се присутни упутили ка новосадској плажи Штранд, где је служен помен код спомен-плоче жртвама Рације.

У програму су учествовали хор Саборне цркве Свети Георгије и хор новосадске јеврејске општине Хашира. Данашње окупљање на Кеју жртава рације гласно говори и показује да никада нећемо престати да се сећамо жртава Новосадске рације, јер постоји свест о томе да се тамо где престаје историјско памћење, губи сваки смисао и контекст нашег идентитета.

Извор: Епархија бачка, www.spc.rs