Обраћање Патријарха српског г. Иринеја на Сабрању поглавара помесних Православних Цркава у Женеви

Светосавска академија у Подгорици
26. January 2016
Архимадрит Јустин Поповић: Житије Преподобног и Богоносног оца нашег Саве, првог Архиепископа српског
27. January 2016

Обраћање Патријарха српског г. Иринеја на Сабрању поглавара помесних Православних Цркава у Женеви

Ваша Свесветости, високоуважени и возљубљени председниче овога часнога Сабрања, Ваше Светости и Ваша Блаженства, возљубљени предстојатељи помесних Православних Цркава, Високопреосвећена и Преосвећена браћо Архијереји, окупљени на овоме узвишеном свештеном Сабрању, Часни оци, драга браћо и сестре,

Благодаримо Богу који нас је удостојио велике благодати да будемо учесници свеправославног Сабрања овде у Православном центру возљубљене нам Васељенске патријаршије у Шамбезију, које има пред собом богоугодно дело да дефинише и једногласно утврди дугоприпремани и дугоочекивани Свети и Велики Сабор Источне Православне Цркве.

Ми чврсто верујемо и непоколебиво исповедамо да је наша Црква једна и јединствена, да је света, да је апостолска и да почива на живом светоотачком предању, које се пројављује кроз саборно промишљање, чији лик ми овако сабрани данас изображавамо, а чији ће печат бити Свети и Велики Сабор Источне Православне Цркве. Благодаћу и благовољењем Свесветога Духа сабрали смо се у братској љубави, по угледу на свете претходнике који су нам завештали пут Саборних сусретâ, почев од Првог апостолског сабора (Дела Ап. 15), да отворено и искрено разговарамо о најзначајнијим питањима која се тичу живота Цркве, у духу Светога Предања Свете Цркве Православне, светих и великих отаца – наших предшественика, и свештених канона Цркве Христове.

Уверавамо вас да ћемо ми, представници помесне Српске Цркве, поступати по благоразумију пружајући сав свој допринос, како молитвени тако и богословски, да ово високо Сабрање постигне пун успех еда бисмо Православље сведочили неокрњено и с пуном преданошћу једни пред другима и пред иновернима, по чему ће нас познати да смо Његови ученици (Јн. 13,35).

Молимо се Господу, Оснивачу Цркве, да нас у наредним данима Он надахњује духом истине и љубави и да благословом својим Он усмерава ово свештено Сабрање да буде надахнуто љубављу, која је свеза савршенства (Кол.  3,14) на славу Његове Свете Цркве, а на радост и ползу благочестивога вернога народа православног. Амин!