У суботу, 8. aприла 2017. године. на празник Врбице, радосног хришћанског празника Уласка Господа Исуса Христа у Свети Град Јерусалим, деца Православног спортског друштва Света Србија одпочела су спортски дан на обронцима Авале.

У раним јутањим часовима са договорених почетних позиција из Земуна и центра града, под покровитељством ГСП Београд, 150 малишана се упутило према спомен-парку Јајинци. Деца су у пратњи својих тренера пристигли у цркву Светих Кирила и Методија, где их је дочекао парохијски свештеник Владо Калезић.

Пожелевши им добродошлицу отац Владо је сву децу од срца поздравио и замолио да наставе редовно да тренирају и да слушају своје тренере, не скривајући своје одушевљење бројем деце који испунио храм. Деца су у пратњи тренера наставила свој пут до централног споменика, где им се обратио наставник веронауке и тренер фудбалске секције г. Марко Поповић. Сви присутни су имали прилику да чују више него потресну историјску ретроспективу догађаја систематског вршења екзекуције над недужним цивилима српске националности и других националних мањина за време Другог светског рата. Оно што је код свих изазвало велико запрепашћење је историјски податак да је број жртава на овом стратишту већи од 80.000. Деца и сви присутни међу њима и велики број родитеља, су данас можда и по први пут имали прилику да се упознају са историјским подацима размера овог великог страдања нашег народа, отишавши из Јајиначког спомен-парка са осећањем да овакве ствари морају бити насушне у свим школским и стручним литературама у образовним институцијама наше државе.

Свој пут млади спортисти су наставили према фудбалском терену ФК Напредак. У предивном абмијенту фудбалског стадиона, деца су прво похрлила да осете природу ове дивне планинске бање, која је миомирисом свежине и чистоће мамила младе спортисте да отворе своја плућа и чистим ваздухом оплемене дух и тело. У синергији тренера Свете Србије, домаћина, родитеља и пријатеља на фудбалском терену су постављени спортски реквизити за одбојку, фудбал, атлетику и остале спортове. Велика је радост када човек има прилику да види да се деца радују, то је највећа сатисфакција за човека. Видети како напредују, како се развијају, како уче да правилно ходају, скачу, играју фудбал, подижу лопту на мрежу, како узрастају и овладавају спортским вештинама и тако стижу своје узоре: Ивану Шпановић, Новака Ђоковића, Николу Јокића.

У четворочасовној игри на терену младих спортиста, могла се видети својеврсна дигитална дијета, није било места телефону и таблет рачунару. Данас је то успех за све који се баве децом. Непосредни повод овог спортског сегмента било је оснивање нове фудбалске секције кровне организације ПСУ Свети Срб и ја и њеног пројекта Православног спортског друштва Света Србија. Ову новоформирану филијалу фудбалске секције од недеље, 9. априла 2017. године, водиће тренери Марко Поповић и Бранислав Мићановић. Да је акција успешно окончана, говори и податак да је породица Свете Србије од данас богатија за нових 25 малих спортиста који ће на овим теренима у будуће учити и усвајати знања из фудбалских вештина.

После завршенх турнира деца су имала прилику да истрче велики маратон, а вредне награде су били пакетићи слаткиша дар Светосавског звонца. После напорног дана, спортисти су се поздравили са својим домаћинима и  аутобусима ГСП пребацили се до врха Авале. Ту су имали прилику да чују веома издашно предавање г. Марка Поповића о некадашњем граду Жрнов и чувеном гробу непознатог српског војника који су се налазили на том месту до 1938. године. Деца су после дивног предавања свог тренера Марка, у трку похрлила ка цркви брвнари. Они су дали пример одвојивши од свог џепарца прилог за довршетак унутрашњих радова  дивне авалске цркве посвећене Светом деспоту Стефану Лазаревићу. Након овога, у име својих колега спортиста, Андреј Павловић и Николина Трајковић упутили су се заједно са генералним секретаром Свете Србије г. Владимиром Радовићем и тренером кошаркашке секције Немањом Луковићем до Свратишта где су предали вредну донацију у обући и одећи деци бескућницима о којима се брине ова организација, а коју су сакупили и послали из Беча наши сународници који тамо живе.

Извор: Светосавско звонце