Радуј се витеже благодаћу Божјом прослављени!
6. May 2017
Слава цркве Светог Марка у Београду
8. May 2017

Освећени темељи цркве Светог владике Николаја у Реснику

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј освештао је 7. маја 2017. године темеље првог београдског храма посвећеног Светом Николају Жичком, новоизграђени Парохијски дом и прву капелу посвећену Светом Јустину Ћелијском у насељу Ресник.

-Ми смо данас осветили капелу Светог оца Јустина Ћелијског, место нашег сабрања и место где ћемо служити свету Литургију док не подигнемо нови храм посвећен Светом Николају Охридском и Жичком. Велики је ово дан, дан за који смо се спремали већ неколико година са жељом и намером да у овом дивном селу подигнемо свети храм и да овдашњем народу омогућимо да лакше и чешће посећује света богослужења, казао је Свјатјејши и заблагодарио свима који су допринели да Цркви буде дато земљиште и издата дозвола за градњу, као и свима који су помогли градњу Парохијског дома и темеља првог београдског храма посвећеног Светом Николају Жичком.

 

Његовој Светости Патријарху српском Иринеју саслуживали су протојереји-ставрофори Бранко Митровић (архијерејски намесник београдско-посавски) и др Драгомир Сандо; протојереји Милош Шаренац, Александар Петровић и Невенко Сукур; јереј др Ненад Ђурђић; протођакон Стеван Рапајић и ђакон Драган Танасијевић.

Свјатјејши је након свете Литургије произнео проповед у којој је протумачио јеванђељско зачало о раслабљеном и његовом излечењу у бањи Витезди и истакао: -Неопходно је да добрo промишљамо о свом животу, да посебно водимо рачуна о свом потомству и духовном наслеђу којe остављамо иза себе. Овим данашњим освећењем подижемо овде, у Реснику, нову нашу Витезду, пошто је свака црква бања Витезда у којој добијамо благодат Божју и ослобађамо се оног терета који се назива грехом, казао је Првопрестолник наше Свете Цркве.

Потом је Његова Светост извршио чин освећења темеља новог храма посвећеног Светом владици Николају Охридском и Жичком, положио камен темељац и повељу коју су, поред Свјатјејшег, потписали архијерејски намесник београдско-посавски протојереј-ставрофор Бранко Митровић, старешина храма јереј Александар Милутиновић и чланови Грађевинског одбора.

Свјатјеши је на темељима новог храма заблагодарио свима који из вере и љубави према Господу и Божјим угодницима, светитељима Николају Охридском и Жичком и Јустину Ћелијском, учинише да овде настане ново свето место: -Ово је велики дан не само за Ресник и околину, него и за читав српски народ. Ово је нова Витезда нашег народа преко које ће Господ изливати милост Своју на народ и где ће се народ сакупљати да чује реч Божју и да то што чује спроведе у дело. Ово ће место усељавати љубав Божју, мир у срца наша, а та љубав и мир из наших срца шириће се на све наше ближње и све људе добре воље са којима се сусрећемо и са којима живимо, истакао је, између осталог, Свјатјејши Патријарх.

За делатну љубав према мајци Светој Цркви нарочито показану несебичним давањем материјалне помоћи за изградњу храма посвећеног Светом владици Николају и Парохијског дома са капелом Светог Јустина Ћелијског, Свјатјејши је уручио орден Светог краља Милутина предузећу Беорол из Београда, као и грамате гђи Сањи Јанковић, директору предузећа; манастиру Раковици; Градској општини Раковица; државном секретару у Министарству унутрашњих послова г. Милосаву Миличковићу; директору Основне школе Никола Тесла у Раковици г. Станиславу Стевуљевићу; господи Бојану Јокићу, Милораду, Стојановићу и Милораду Митићу.

Чину освећења капеле Светог Јустина Ћелијског и темеља храма Светог владике Николаја Охридског и Жичког присуствовали су ученици веронауке београдских школа са овог подручја са својим вероучитељима; мр Наташа Николић, директор Центра за културу Раковица; г. Милан Недељковић, сарадник Центра и уредник монографије о Реснику у припреми; протођакон Радомир Ракић, главни и одговорни уредник Информативне службе Српске Православне Цркве; директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, представници градских власти са председником Општине Раковица г. Владаном Коцићем; бројне личности јавног и културног живота; директорка Машинске школе у Раковици, као и други директори школа на овом подручју; монахиње манастира Раковице.

У порти храма припремљено је послужење за све и трпеза љубави током које је старешина храма јереј Александар Милутиновић у своје име и у име свог саслужитеља јереја Горана Мишановића заблагодарио свима на помоћи у изградњи капеле Светог Јустина Ћелијског и новог храма Светог владике Николаја Охридског и Жичког.

Пројектант комплекса је архитекта Владислав Лалицки. Парохијски дом има у основи око 120 квадрата, у три нивоа: у доњем делу је сала са свештеничком канцеларијом и пратећим елементима; средњи ниво је капела посвећена Преподобном Јустину Ћелијском са продавницом црквених ствари; у поткровљу је предвиђен стан за свештеника. Имање је површине око два хектара.

З. Зец