У Музеју Српске Православне Цркве у Београду 26. априла 2017. године отворена је гостујућа изложба „Православне цркве и капеле у Естонији“.

После поздравног и уводног слова ђакона Владимира Радовановића, управника Музеја Српске Православне Цркве, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј и Његова Екселенција Данијел Ерик Шер, амбасадор Републике Естоније у Србији, отворили су, у присуству бројних званица и новинара, ову јединствену и занимљиву изложбу.

Свечаном отварању присуствовали су Преосвећени Епископ топлички г. Арсеније, директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, почасни конзул Републике Естоније у Републици Србији г. Петар Ракочевић, директор Патријаршијске библиотеке др Зоран Недељковић, директор Архива Српске Православне Цркве мр Радован Пилиповић, директор Академије Српске Православне Цркве за рестаурацију и консервацију мр Зоран Михајловић, представници дипломатског кора, Министарства спољних послова, Града Београда, као и бројне јавне личности престонице.

Светејши Патријарх је, заблагодаривши свима који су својим трудом допринели да се у Србији на достојан начин представи православље Естоније, исказао велико задовољство што је ова изложба уприличена баш у Музеју наше Цркве и што се, на овако леп начин, можемо упознати са историјом, културом и православним светињама Естоније. Његова Светост је пожелео и да оне светиње, које су силом историјских околности девастиране, доведу макар у стање да се у њима може служити света Литургија.

Амбасадор Естоније г. Шер је захвалио патријарху Иринеју и Српској Православној Цркви на указаном гостопримству, нагласивши да су, у оквиру билатералних односа, културне и духовне везе посебно важне, а да ова изложба даје сваком посматрачу могућност да види бројне естонске православне сакралне објекте, а нарочито цркве-брвнаре, по којим је ова земља на северу Европе позната у свету.

Захваливши свима на подршци у реализацији изложбе, Његова Екселенција је даровао Патријарху српском г. Иринеју монографију која на преко хиљаду страна сведочи о свим естонским православним црквама и манастирима. Посебна захвалност и признање је исказано ауторима изложбе, Јанусу Плату и Леле Ваљи.

Поред Музеја Српске Православне Цркве и Министарства спољних послова Естоније у организацији ове изложбе је учествовао и Почасни конзулат Републике Естоније у Београду.  Изложба Православне цркве и капеле у Естонији отворена је за посетиоце сваког радног дана од 9 до 16 часова, од 27. априла до 19. маја 2017. године.