На дан када Православна Црква слави молитвену успомену Светог праведног Јована Руса, 9. јуна 2017. године, Епископ шумадијски и војни г. Јован, на љубазни братски позив надлежног Епископа банатског г. Никанора,  у касарни Стевица Јовановић у Панчеву, освештао је војни параклис, посвећен имену светога.

Свечаним војним шпалиром, цветним букетом најлепших жеља војникâ и срдачном добродошлицом мајора Владана Коларића, команданта касарне, уз неизоставну молитвену подршку војног и месног свештенства,  дочекан је  Преосвећени Владика, као онај којем је Богом дато да духовним даровима јача и богати христољубиво војинство.

Свештени чин Малог архијерејског освећења молитвенице, претходио је  рукопроизводству заставника Милета Даљевића, помоћника војног свештеника команде Прве бригаде Копнене војске са седиштем у Новом Саду, у први црквенослужитељски чин, чтеца, што је опет чинило увертиру у богослужење свете архијерејске Литургије, пред чији сами завршетак је, чиноначалствујући благословио славске дарове хлеба и жита. Вредно је истаћи да је поменуто рукопроизводство први случај, од како је верска служба враћена у Војску Србије, 1. августа 2013. године, да једно војно лице добије црквени чин.

Богослужбеном благољепију допринели су својим саслуживањем Епископу протојереји-ставрофори Радослав Радмановић, архијерејски намесник панчевачки, и Радослов Милановић, старешина Светоуспенске цркве; главни војни свештеник Војске Србије протонамесник Слађан Влајић, мајор и војни свештеник команде КоВ, протонамесник Ђорђе Димић, капетан, као и ђакон Иван Гашић.

У овом предивном сплету духовних свечаности посебно место су заузели они који су се нарочито потрудили да ова богомоља буде приведена намени: бригадни генерал Жељко Петровић, командант Прве бригаде Копнене Војске и Архијерејско намесништво панчевачко, који су у знак очинске благодарности и љубави добили архијерејске грамате признања Његовог Преосвештенства Епископа г. Никанора. Због ревности на украшавању овог малог Дома Божјег Бранко Гардијан из Новог Сада, цивилно лице запослено у бригади, добио је од Епископа војног на дар икону своје крсне славе. Благословена кумовска дужност, на дан освећења капеле и њену прву крсну славу, припала је христољубивој Јелени Поповић, поручнику, једној од домаћина касарне и припадници овдашње јединице. Ова разнобојна тканица литургијског сабрања запечаћена је инспиративним речима очинске поуке коју је присутнима упутио Преосвећени Владика г. Јован.

Богослужењима је осим команданата и христољубиве војске присуствовао заменик градоначелника Панчева, представници локалних и градских институција, месно и војно свештенство и лица из грађанства.

На заједничком свечаном ручку, који су домаћини уприличили окупљене је надахнутим речима поздравио војни свештеник команде Прве бригаде, презвитер Ђорђе Стојисављевић, капетан, чијом приљежношћу је добијени радни простор, уз помоћ Божју и подршку напред наведених, преображен у слатки дом молитве. Потом је уследило обраћање команданта бригаде, бригадног генерала Жељка Петровића и Владике Јована уз размену пригодних поклона.

Заједнички утисак присутних јесте да је све било на високом духовном, војном и културном нивоу, што је опет  изнедрило радост која спаја небо и земљу и укида границе  међу људима сврставајући их у складни хор који пева и живи речима  псаламске химне: Служите Господу са страхом и радујте се Њему са  трепетом (Пс 2, 11).

протојереј Бојан Кошанин, парох панчевачки

Извор: Епархија банатска