Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је 16. јуна 2019. године, поводом храмовне славе, свету архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице у Земуну.

Саслуживало је многобројно свештенство Архиепископије београдско-карловачке. Домаћин славе био је г. Зоран Арсић са породицом, коме је Његова Светост уручио грамату за његову показану несебичну љубав и ревност према Српској Православној Цркви, а посебно на уложеном труду и прилогу приликом изградње новог Парохијског дома и палионице свећа при Светоторјичком храму. Патријарх је доделио грамату и г. Драгану Дураковићу, предузетнику из Земуна, који је прилогом помогао обнову фасаде земунске светиње.

Међу многобројним верницима, Литургији су присуствовали др Марко Николић, државни секретар у Управи за сарадњу с црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије, представник општине Земун г. Дамир Ковачевић, уједно и новопријављени домаћин славе за идућу годину, председник Црквене општине Земун г. Бранислав Ивановић, као и представници јавног и културног живота српске престонице.

Црква Свете Тројице у Земуну је изграђена и освештану 1842.године.

Велику заслугу за подизање овог православног храма имају житељи тадашње Горње вароши, који су више деценија упорно настојали да обезбеде средства и добију сагласност тадашњих аустријских власти и админстрације, која је на све начине покушавала да онемогући изградњу храма. Крајем 18. и почетком 19. века популација православног становнишва Горње вароши је прешла бројку од 1300 житеља и били су у стању да сами финансирају трошкове изградње и издржавања свештеника. Поред предмета неопходних са богослужења поседовали су поклоњену икону Свете Тројице којој ће посветити своје православно здање. Коначно одобрење за изградњу цркве добијено је 1817. године од аустријског цара Франца. Црква је саграђена у барокном стилу по плановима Јозефа Фелбера, а осликавање иконостаса поверено је земунском академском сликару Живојину Петровићу.