Храмовна слава манастира Сланци
16. August 2017
Преображење Господње – празник незалазне светлости
18. August 2017

Патријарх испратио шесту генерацију најбољих ђака на Крф

Данас је Његова Светост Патријарх српски испратио шесту генерацију најбољих ђака на Крф у оквиру пројекта Стопама наших предака.

Овај  јединствени концептуални пројекат, који кроз рад са талентовном децом, на едукативан и практичан начин обрађује тему наше традиције, језика, писма, вере, са посебним освртом на истoријски период Првог светског рата и боравак наше војске и народа на острву Крфу од 1916. до 1918. године, до сад је укључио преко 300 деце која су ходила стопама славних предака .Ђаци су из  основних и средњих школа из читавог региона: Србије, Републике Српске, Федерaције БиХ и Црне Горе. Из године у годину интересовање талентованих ђака и њихових професора за учешће у овој практично-едукативној ескурзији све је веће.

У овогодишњем њеном наставку, у оштрој конкуренцији место за четрнаестодневну образовнопрактичну ескурзију на острво Крф освојили су ђаци који су били најбоље пласирани на конкурсима:”Корени” и ”Путовање железницом: предели, лица, хоризонти” – гласила за децу Српске  Православне Цркве: ”Светосавско звонце” и Међународног јединства православних народа, затим најбољи ђаци из веронауке из Републике Српске, Федерације БиХ и Црне Горе, као и ђаци генерације основних школа са територије општина Стара Пазова и највеће београдске општине -Градске општине Палилула и Руске школе у Београду. Сваке године по њих 50 учесника.

Комплетно формирање новог Спомен-обележја посвећеног Гвозденом пуку

Овогодишња генерација довршиће прошле године започету израду на Крфу споменика крајпуташа посвећеног Гвозденом пуку Моравске дивизије. Такође, извршиће комплетно уређење саме парцеле која се налази на месту где је био камп Моравске дивизије, као и инсталирање јарбола са грчком и српском заставом, два тројезична туристичка путоказа који ће све путнике намернике упућивати ка овом новом спомен-обележју, и спомен плоче. Споменик ће бити откривен 27. августа уз присуство највиших званичника острва Крфа,  представника крфског друштва грчко-српског пријатељства и самих Крфљана мештана овог дела острва: Като Карокијане, Дасије и Ипсоса.

Обнављање излажења Српских новина

После 98 година кроз пројекат ”Стопама наших предака”  обнавља се излажење Српских новина које су штампане и излазиле на Крфу од 1916. до 1918. године. У њима се, поред извештавања о догађајима са фронта и општим информацијама тог времена, посебно извештавало о животу војника и народа пристиглог на Крф. И ово обновљено издање се бави историјским периодом Првог светског рата и животом и делима на Крфу данашњих генерација потомака који су кренули стопама својих славних предака.

Занимљиве информације о пројекту ”Стопама наших предака”

Током трајања пројекта деца су смештена у кампу Крфске Митрополије у месту Касиопи. Концепт је такав да се једног дана програм одвија у кампу, а сваког другог  иде  се негде у обилазак културноисторијских споменика и спроводе се акције обнове и чишћења постојећих и постављање нових спомен обележја везаних за догађаје из Првог светског рата и живота и рада наше државе, војске и народа.

За време боравка на Крфу они изучавају историју на местима на којима се она догодила пре једног века. Имају прилику да обиђу: острво Видо, Плаву гробницу, историјски музеј ”Српска кућа”, споменик Дринској дивизији у Агиос Матеосу, споменик у луци Гувија на месту где се искрцала српска војска 1916. године, место где се налазио хотел ”Бела Венеција” у коме је од 1916.године до 1918. године било седиште српске Владе, Краља и Народне банке.

Приликом обиласка ових места свака генерација се потрудила да их среди, очисти и достојно обележи: јарболима за грчком и српском заставом и тројезичним туристичким путоказима (грчки,српски, енглески).

Такође, обилазе и културне споменике острва Крфа као и цркву Светог Спиридона, Свете царице Теодоре, затим цркву Светог Николе у Сидарију и манастир Палеокастрицу.

Колико овај пројекат завређује пажње и поштовања и на самом острву, показују и  пријеми организовани на највишем нивоу у част ових паметних и перспективних младих људи из Србије и региона код градоначелника острва Крфа г. Костаса Николузаса и Митрополита крфског  Нектарија.

Такође деца, поред историје кроз едукативне креативне радионице организоване у кампу у Касиопију, боље упознају: грчки и руски језик, калиграфију, фотографију, музику, глуму, вајарство, иконопис, клесарство, веронауку, српски језиком и књижевност, фолклор Србије и Грчке. За време боравка на Крфу упознају и приморске лепоте овог предивног острва обиласком тамошње најлепше плаже: Барбати, Алати, Палеокастрица, Глифада, АгиосГордиос, Сидари, Касиопи.

Прва генерација 2012. године обновила је и очистила спомен-обележје Дринској дивизији у месту Агиос Матеос. Такође га је и достојанствено обележила са јарболима на којима се вијоре српска игрчка застава и тројезичним путоказима постављеним на путним правцима који гравитирају том месту.

Друга генерација 2013. године  обновила је  и очистила спомен-обележје у луци Гувија, где се искрцавала српска војска од фебруара до јуна 1916. године. И овде су постављена два јарбола са заставама и пет тројезичних туристичких путоказa.

Трећа генерација 2014. године је поставила ново спомен-обележје на месту где се налазио хотел ”Бела Венеција” у ком је од1916. до 1918. године било седиште српске државе и њених институција.

Четврта генерација је 2015. године започела формира њеновог спомен-обележја на месту где је био камп Моравске дивизије и надалеко чувеног Гвозденог пука у месту Катокорокијана. Прошлегодине завршени су земаљани радови за постављање спомен-плоче и јарбола.

Посебна мисија пете генерације  била је израда споменика крајпуташа у част и славу Гвозденог пука Моравске Дивизије чији су припадници својим јунаштвом многе од битака преокренули у победе, и то у оним најпресуднијим моментима Првог светског рата од битке на Колубари, повлачења српске војске преко албанских голети до пробијања Солунског фронта на Кајмакчалану1918. године и незадрживог јуриша за ослобођење Отаџбине.

Извор: Звонце