Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, уз саслужење Преосвећеног Епископа шабачког г. Лаврентија и многобројног свештенства, освештао је 9. октобра 2016. године храм Свете Тројице на Летњиковцу у Шапцу.

Освећењу храма присуствали су представници Града Шапца, Војске Србије и многобројни верници. Након свечаног чина освећења цркве и свете ахријерејске Литургије, Патријарху српском г. Иринеју уручен је орден Светог владике Николаја, највише одличје које додељује Епархија шабачка.

Изражавајући радост због присуства великог броја верника Патријарх српски г. Иринеј је поручио да народ није заборавио своју Цркву, своју историју и културу, и да се полако враћа ономе од чега је у прошлом времену био прилично удаљени: -Ово је добар знак и једно велико охрабрење да ћемо, ипак, и ова искушења која су присутна савладати као и сва она претходна, рекао је Патријарх српски.

Потом су патријарх Иринеј, епископ Лаврентије и градоначелник Шапца г. Небојша Зеленовић засадили дрво као симбол овог значајног дана за Шабац и његове житеље.

Први радови на изградњи светиње почели су 2007. године. У лето 2014. храм је подигнут а епископ Лаврентије је на дан Свете Тројице служио прву свету архијерејску Литургију.

Извор: ТВ Храм