Његову Светост Патрјарха српског г. Иринеја у манастиру Подластви дочекало хиљаде верних сабраних поводом прославе јубилеја 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве и 1500 година постојања манастира Рођења Пресвете Богородице – Подластве.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј свечано је дочекан 27. септембра 2019. године у грбаљском манастиру Подластви код Будве, где је у цркви Рођења Пресвете Богородице служена доксологија и вечерња служба.

Свјатјешег Патријарха и његову пратњу на тиватском аеродрому су, око 18 часова, дочекали Његово Всокопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, Преосвећени Владика диоклијски г. Методије, свештенство, председник Општине Будва Марко Царевић.

Патријарх српски г. Иринеј је допутовао поводом велике прославе јубилеја 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве и 1500 година постојања манастира Рођења Пресвете Богородице – Подластве. Ово је осам посета предстојатеља Српске Православне Цркве Митрополији црногорско-приморској.

После доксологије у манастиру Подластви, гдје се више хиљада верника са свих страна Боке сабрало да дочека свог Патријарха, Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије је заблагодарио Његовој Светости на љубави и благослову, изражавајући посебну радост што је наследник Светог Саве дошао у благословен манастир који прославља петнаест векова постојања у години када прослављамо осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве.

”Добро дошли овдје наслиједниче Светога Саве! Овдје је долазио и Свети Сава, а послије њега и сви ваши претходници. Патријарси су долазили и рукополагали митрополите зетске и црногорске и овдје боравили. Последњи који је прије Вас био је Ваш претходник, Његова Светост Патријарх српски Павле, 1992. године.“

„Овдје делује благодат Божја, милост Божја, овде народ својим језиком хвали Господа, језиком своје душе и срца. Недостаје реч да се захвалим и изразим оно што осећам. Долазио сам на многа места, код нас и ван, оволики и овакакав народ ја нисам сусрео. Овај скуп, вечерашњи и сутрашњи, најбоље говори шта је Црна Гора, она је била и остала оно што је била кроз векове. Хвала Богу што је тако!“, поручио је Патријарх српски г. Иринеј.

Радост која је зрачила са лица Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја благосиљала је и ширила се међу свештенством и верним народом: Благословен који долази у име у Господње!

После богослужења, којем је присуствовао и Преосвећени Владика милешевски г. Атанасије, прослава је настављена свечаном академијом.

Извор: Митрополја црногорско-приморска