У петак, 13. октобра 2017. године, у дан када Црква прославља Светог свештеномученика Григорија Јерменског и Светог Михаила Кијевског, град Чачак је био удостојен архипастирском посетом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја.

На позив колектива Чачанске гиманзије, а као њен бивши ученик, патријарх Иринеј је Чачак посетио поводом прославе 180 година постојања ове значајне просветне установе. У порти храма Вазнесења Господњег Патријарха је дочекао Епископ жички г. Јустин са свештенством храма. Поред свештенослужитеља пред Патријарха је изашао и градоначелник Чачка г. Милун Тодоровић са сарадницима и градским привредницима.

 

Након обиласка радова на изградњи храма Вазнесења Господњег Патријарх је изразио задовољство и велику радост због постепеног враћања првобитног сјаја овој цркви, који је често нарушаван због чињенице да је неколико пута претварана у џамију и стога више пута рушена и прерађивана. Истичући да ове године прослављамо значајне јубилеје и да се навршава 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног за краља српског, као и 810 година од преноса моштију Светог Симеона Мироточивог у Студеницу, Патријарх је нагласио да нас сећање на ове значајне датуме нарочито подсећа на то ко смо.

Патријарх се, затим у пратњи владике Јустина, свештенства и градске делегације, урутио ка Дому културе на свечану академију посвећену јубилеју Гимназије. У препуној сали Дома културе, поред директора Гимназије, градоначелника и помоћника министра просвете, окупљенима се обратио и Његова Светост. Он је у свом обраћању Чачанску гимназију назвао храмом просвете. Такође, посебно је истакао чињеницу како је многим ученицима период образовања у Гимназији у Чачку био камен темељац на који су се надограђивали и досегли саме врхове науке, културе, уметности или спорта.

После пригодног програма, патријарх се кратко задржао на коктелу који је истим поводом уприличен у дворишту Гиманзије. Након коктела и краћег обиласка просторија и учионица Гимназије, Патријарх је разменио пригодне поклоне са директором Гимназије г. Иваном Ружичићем. После тога се заједно са Његовим Преосвештенством г. Јустином, свештенством и градским оцима упутио у парохијски дом храма Вазнесења Господњег на трпезу љубави.

Током ручка градоначелник г. Милун Тодоровић је одржао здравицу захваливши Патријарху на љубави и доброј вољи да походи свој родни град и благослови његове житеље, истакавши посебно да се градска власт труди да помаже обнову или зидање нових цркава на територији општине као и да ће то и убудуће чинити. На крају здравице градоначелник је Патријарху поклонио монографију „Манастири Овчарско-кабларске клисуре“.

Непосредно пре одласка патријарх Иринеј је изразио задовољство и радост због посете и нагласио да су Чачак – као његов родни град, Призрен – као место где је једно време био ректор и предавао у Богословији, и Ниш – град где је деценијама столовао као епископ, градови који у његовом срцу имају посебно место. Такође је изразио задовољство због утиска да Чачак напредује наглашавајући да је наш град тренутно не само географски центар Србије, већ пре свега верски, духовни и морални центар државе.

У нади да ће ускоро поново походити свој родни град Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је остављајући свој благослов на Чачку пожелео да  напредује у сваком смислу на радост и срећу његових житеља.

Извор: Епархија жичка