Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј и делегација у његовој пратњи отпутовали су 18. октобра 2016. године редовном линијом Ер Србије из Лондона за Београд.

На одласку, свештеници цркве Светог Саве су примили благослов Његове Светости Патријарха г. Иринеја кога су на аеродром испратили Преосвећени Епископ британско-скандинавски г. Доситеј и амбасадор Републике Србије у Уједињеном Краљевству и Ирској др Огњен Прибићевић.

Дан раније, Патријарх српски г. Иринеј се састао у Лондону са Патријархом московским и све Русије г. Кирилом. Патријарси су се у исто време затекли у Лондону, сваки на својој служби Цркви и духовном пољу мисије. Патријарх Иринеј је дошао у Лондон на службени позив Архиепископа кентерберијског Јустина Велбија ради обележавања стогодишњице од чувеног говора Светог владике Николаја у катедрали Светог апостола Павла. Патријарх Кирил је у Лондон дошао на прославу значајног јубилеја, 300 година присуства Руске Православне Цркве у Уједињеном Краљевству. Истог дана Патријарх Иринеј се, у пратњи чланова делегације и Епископа британско-скандинавског Доситеја, састао са Архиепископом тиатирским и Велике Британије г. Григоријем.

протојереј Горан Спаић

Извор: spclondon.org