Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј стигао је у манастир Хиландар где ће вечерас начелствовати свеноћним бденијем а ујутру и светом архијерејском Литургијом поводом славе манастира, Ваведења Пресвете Богородице.

Патријарх је стигао у свету царску лавру манастир Хиландар у пратњи Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, министра просвете у Влади Србије г. Младена Шарчевића, директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милете Радојевића, председника Хиландарског лекарског друштва др Радисава Шћепановића и бившег министра правде г. Николе Селаковића.

Патријарх Иринеј је први је поглавар Српске Православне Цркве који ће на дан манастирске славе у Хиландару служити свету архијерејску Литургију.
Свјатјејшег Патријарха српског г. Иринеја заједно са братијом дочекао је високопреподобни архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара, који је у свом поздравном говору истакао:

-Када говори срце тада речи нису потребне – тако ми овде кажемо када нам дођу најдражи гости. Али пошто је предање светогорских отаца такво да је ред када се заврши славословље у цркви да се каже и поздравна реч, тако и ми трудећи се да у манастиру Хиландару сачувамо оно што смо наследили од старих отаца желимо да Вам искажемо неколико речи добродошлице: Као прво, Свјатјејши, благодаримо што сте прихватили наш смирени позив и дошли овде заједно са нашим драгим епископом Јованом да начелствујете на свеноћном бденију и на светој Литургији на празник Пресвете Богородице и њеног уласка у Храм. Ево овде, код иконе Пресвете Богородице Тројеручице где сада стојите, смирена молитва нашег братства је да Вас сама Пресвета Богородица награди за тај Ваш труд и да Вам она, као што је и до сада сигурно била, увек буде помоћница, и да Вас са све своје три руке од данашњег дана још више помаже, Вас и цео клир Српске Православне Цркве којом Ви мудро до сада руководите и сав наш верни народ који је Ваше словесно стадо. Такође, на Светој Гори је обичај да други дан славе буде посвећен спомену светих ктитора. У манастиру Хиландару свети ктитори су први Свети Сава и Свети Симеон. Ми ћемо их славити у понедељак и призивати њихове молитве, посебно молитве Светог Саве на чијем трону већ 6 година седите, да Вас он и његов отац Симеон стално прате својим молитвама и да Вам помажу, да нам још много година будете мудри наставник и пастир и да нам још много пута долазите овде у манастир Хиландар, да нас окрепљујете својим благословом и својим молитвама.

Његова Светост Патријарх српски Иринеј заблагодарио је архимандриту Методију и братији Хиландара на срдачном дочеку и топлој добродошлици:

-Велики је дар милости Божје, Пресвете Богородице и светих ктитора ове наше највеће светиње, како српске и светогорске тако и свеправославне, што нас је Господ благословио да узмемо учешће у прослави славе ове светиње, да заједно са вама заблагодаримо Господу за сва она добра која од њега свакодневно примамо, и да овој нашој великој светињи измолимо милост и благодат Божју и Пресвете Богородице да штите ову нашу велику светињу, наш народ и цео род православни и хришћански. Велика је част доћи, стати ногама својим на ово место где су свети нашег рода пролазили, ногама својим газили, и што ми после толико времена можемо да идемо истим стопама, истим путем јеванђељским и духовним којим су они ишли. Хвала Вама и братији што чувате ову светињу, рекао је Патријарх српски Иринеј.

Никола Станковић, Телевизија Храм