Патријарх српски Иринеј: Вучића осуђују за издају које нема. Суд о Председнику дали грађани на изборима.

Покров Пресвете Богородице у Ђурђевим Ступовима
15. October 2020
Литургија крај Светитељевих моштију у Саборној цркви
17. October 2020

Патријарх српски Иринеј: Вучића осуђују за издају које нема. Суд о Председнику дали грађани на изборима.

За Косово и Метохију сам изузетно везан, провео сам тамо 18 година живота. Албански политичари због отворене подршке моћних западних држава нису вољни ни да разговарају, а камоли да преговарају са српском страном. Председник Србије Александар Вучић ухватио се укоштац са многобројним проблемима Косова и Метохије. Он се показао као одговоран државник по многим националним питањима. Суд о његовом раду су дали грађани на изборима.

У изузетно осетљивом и сложеном тренутку за Србију, српски народ и његову Цркву, када се распетљавање косовског чвора нашло у фокусу и највећих светских сила, ово у интервјуу за Вечерње новости поручује Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј.

Поглавар Српске Православне Цркве љубазно се одазвао позиву Вечерњих новости да се, поводом 67. рођендана наше куће, осврне на најзначајнија друштвена и политичка питања и изазове који се постављају пред нашу земљу и народ.

Српски првојерарх у години у којој Српска Патријаршија обележава стогодишњицу своје обнове напунио је 90 година. На основу свог богатог животног, монашког, архијерејског и патријаршијског искуства, поручује да морамо да се држимо својих корена, али и да чувамо веру и традицију. Његовој Светости у мислима непрекидно је Косово и Метохија, а посебно Срби који су морали да тамо оставе домове и имовину. Своје молитве патријарх Иринеј непрекидно узноси за добробит не само Срба, већ и свих народа са којима делимо животни и географски простор, јер је уверен да наш народ може да буде најчвршћа веза Истока и Запада.

Србија жели добре везе са свима, али стиче се утисак да смо између „чекића и наковња“. Западу смета наша блискост са Русијом, а све чешће нас прекоревају и због економских веза са Кином. Имамо ли довољно снаге да сачувамо пријатеље и останемо своји?

– Ми смо као народ већ навикли да будемо између Истока и Запада. Историја нас учи да смо често били полигон сукоба и да смо због тога платили високу цену. Имам утисак да смо данас спремни да будемо чврст и стабилан мост између Истога и Запада. И једној и другој страни вероватно ће бити потребно време док се не увере да можемо свима бити поуздан партнер и пријатељ. Притом, остаћемо доследни својим коренима и традицији. Ми смо мали народ без освајачких амбиција, али волимо слободу и правду више од свега.

Косово и Метохија је алфа и омега српске и унутрашње и спољне политике. С обзиром на однос снага у свету, мислите ли да постоје услови да се ово питање примакне свом решењу? Како би по вама оно требало да изгледа?

– На Косову и Метохији сам провео велики део свог живота. У Призренској богословији сам био ђак, затим, професор и ректор. Када сам први пут дошао у Призрен тамо је живело око 16.000 Срба. Колико је данас тамо Срба? Увек сам говорио да у решавању проблема на Косову и Метохији први услов треба да буде безбедан повратак око 250.000 Срба, протераних у периоду од 1999. до 2004. године. Међународна заједница треба да помогне, најпре, по том питању, па тек онда да организује разговоре о другим темама.

Иако председник Србије Александар Вучић упорно понавља да неће прихватити ниједан план по којем ће Србија бити понижена и по којем ће изгубити све, а да ништа не добије заузврат, део јавности стално упозорава на могућу издају националних интереса…

– Тачно, већ осам година слушамо како „спрема издају“ Косова и Метохије. Постављам само питање да ли има смисла унапред осудити човека за нешто што није учинио, само зато што неки сматрају да ће учинити.

Колико је, по вашем мишљењу, споразум из Вашингтона добар пут да Срби и Албанци постигну компромис? Верујете ли у искреност САД да помогну у овом процесу?

– Наш народ је у многим приликама посведочио пријатељски однос према Сједињеним Америчким Државама. Погледајте колико је тамо Срба који су својим знањем и радом допринели развоју Америке, а то чине и данас. Још увек се питам чиме смо заслужили да нас бомбардују 1999. године? Они су велика политичка, економска и војна сила која је до сада била искључиво на страни Албанаца, упркос нашим молбама да треба објективно сагледати кризу на Косову и Метохији. Мислим да треба препустити Србима и Албанцима да се сами око свега договоре без наметања „решења“ у корист само једног народа. У том погледу Сједињене Америчке Државе могу одиграти велику и историјску улогу.

Из Црне Горе коначно стижу охрабрујуће вести – спорни Закон о слободи вероисповести биће измењен. Како видите будућност верника и нашег народа у овој држави у светлу последњих промена?

– Питао сам се колико ће дуго времена Европа имати стрпљења да толерише политичара који се изјашњава као атеиста, а отворено говори о стварању такозване црногорске православне цркве у режији једне политичке партије у секуларној држави. Врхунац тог суманутог плана је накарадни Закон о слободи вероисповести којим су хтели да „легализују“ отимање светиња у епархијама Српске Православне Цркве у Црној Гори. Задивљен сам народом који је молитвеним литијама и демократским путем успео да сачува своју веру и прадедовске светиње. Желим братској Црној Гори напредак у сваком погледу.

Извор: novosti.rs