Његово Превасходство Председник Републике Србије г. Александар Вучић примио је 19. октобра 2018. године у Председништву Републике Србије Његово Блаженство Патријарха антиохијског и свега Истока г. Јована и Његову Светост Патријарха српског г. Иринеја.

У срдачном и пријатељском разговору поглавар древне Антиохијске Патријаршије упознао је председника Вучића са искушењима кроз која је током ратних година пролазио православни народ Сирије и нагласио историјску блискост и повезаност Антиохијске и Српске Цркве, као и задовољство вишедневном посетом Србији. Патријарх Јован Х је нарочито захвалио председнику Вучићу на личном ангажовању и посвећености коју је доскора као председник Владе, а касније и као председник Републике пружао и пружа Српској Православној Цркви.

Председник Вучић је изразио наду да ће народ Сирије у будућем периоду осетити благодети мира и слободе, каои да ће ратне патње и страдања остати у прошлости. Посебна тема разговора председника са двојицом патријараха био је тежак положај српског народа на Косову и Метохији.

Председник је упознао Његово Блаженство са позитивним резултатима реформи које се спроводе у Србији и истакао значај јубилеја 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве који ће бити обележен током 2019. године, а којом приликом ће храм Светог Саве, са окончаним радовима на другој фази мозаика, засијати новим сјајем.

Пријему су присуствовали чланови часног посланства Антиохијске Патријаршије: Високопреосвећени Митрополити Акре г. Василије и Њујорка и Северне Америке г. Јосиф и Високопреподобни Архимандрити г. Прокопије, г. Партеније и г. Алексије; Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, Преосвећени Епископи бачки г. Иринеј и шумадијски г. Јован, као и генерални секретар Председника Републике г. Никола Селаковић.

Извор: predsednik.rs, фото: ђакон Драган Танасијевић