На пленумској седници сагледано целокупно економско, финансијско и правно пословање Српске Православне Цркве

Пленумска седница Патријаршијског управног одбора почела је 27. априла 2017. године призивом Светог Духа којим је, у капели Светог Симеона Мироточивог, началствовао Преосвећени Епископ жички г. Jустин, у присуству Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Преосвећене господе Епископа рашко-призренског Тедосија и топличког Арсенија и чланова Патријаршијског управног одбора.

Седница Патријаршијског управног одбора у пуном саставу одржава се једном годишње и то две недеље пре заседања Светог Архијерејског Сабора. Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј на почетку седнице поздравио је чланове Патријаршијског управног одбора и захвалио им на жељи и расположењу да сви заједно помогну Цркву и њену мисију у нашем народу и нашем времену.

-Црква јесте Божанска установа, али она је у исто време и људска организација која је свесна и свога постојања и своје мисије. Управо ово тело посвећено је баш том делу – да Цркви обезбеди материјалну помоћ и њен матријални успех у времену у коме делује. Нека нам Господ благослови данашњи рад, да све буде у славу Божју, на добро нашег народа и наше Цркве, рекао је патријарх Иринеј.

На данашњој пленумској седници сагледано је целокупно економско, финансијско и правно пословање Српске Православне Цркве, које подразумева функционисање саме Патријаршије и свих епархија Српске Православне Цркве. Извештај са данашње пленумске седнице биће преко Светог Архијерејског Синода достављен Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве.