На празник Рођења Светог Јована Крститеља у манастиру Тресије одржана је традиционална културна манифестација Под липама манастира Тресије.

Манифестацији је претходила света архијерејска Литургија коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован. Саслуживали су протојереји-ставрофори архијерејски намесник колубарско-посавски Златко Димитријевић и архијерејски намесник космајски Љубиша Смиљковић, протођакон Иван Гашић и ђакон Филип Јовановић.

У литургијском сабрању активно су учествовали верници целог космајског краја, као и учесници ликовне колоније којa je на велики празник отворенa у манастиру Тресије.

У препуном храму вернима се беседом обратио Епископ Јован говорећи о благодатном рођењу Светог Јована Крститеља, његовом светом животу и Цркви Христовој као ризници благодати Божје:

-Од свог света које је Господ створио, и биљног и животињског, највећу одговорност пред Богом и пред људима има човек, човек који је крштен, који је члан Цркве, који је примио благодатне дарове крштењем. Бог је дао човеку творевину да се творевина преко човека спасава, а ми се спасавамо благодаћу Божјом. Човек је најодговорније биће на овоме свету, јер њему је Бог највише дао. “А од свакога коме је много дано, много ће се и тражити” (Лк 12,48). Господ је целога Себе дао за човека. Ради човека се оваплотио, ради човека је подносио све муке и невоље које су му људи наносили, и из љубави, према човеку, према људима Господ је све то подносио. Господ нам је дао и Цркву своју преко које се спасавамо. И зато никако не можемо да одвојимо Христа од Цркве или Цркву од Христа. Црква није само грађевина, она је Богочовечанско Тело Христово и сваки крштени човек јесте део тога Тела. Стога и свако од нас сноси одговорност за свакога другог. Зато и Свети апостол Павле каже да сви одговарамо за све, и сви за једнога.

После свете Литургије, под манастирским липама, одржан је програм где се присутнима поздравним речима обратио председник ГО Сопот г. Живорад Милосављевић, а у самом програму учешћа су узели: драмаска уметница и професор на Академији лепих уметности Биљана Ђуровић, глумац Александар Лазић, вокални солиста Марија Вучковић с пратњом. Присутнима су се представиле издавачке делатности Библиотеке града Београда и издања општина Младеновац и Сопот, као и Центар за културу Сопот: Ликовна колонија Тресије-Неменикуће 2019.

Манифестација у манастиру Тресије завршава се програмом који ће се, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, одржати у порти цркве неменикућске 12. јула, на Петровдан, а која носи назив Дани Милована Видаковића.

Извор: Епархија шумадијска