Седница Централног тела Светог Архијерејског Сабора за довршетак градње храма Светог Саве на Врачару. Молитвено сећање на ктиторе и приложнике Спомен храма. Изложба архивске грађе о патријарху Варнави Росићу.

Дана 20. маја 2017. године у Парохијском дому Спомен храма Светог Саве одржана је седница Централног тела Светог Архијерејског Сабора за довршетак градње храма. Седници је председавао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј у присуству господе епархијских архијереја окупљених на заседању Светог Архијерејског Сабора наше помесне Цркве и других чланова Централног тела. На седници је размотрен годишњи извештај о раду Одбора за завршетак градње Спомен храма и Инжењеринг бироа за период од 20. маја 2016. године до 20. маја 2017. године.

Његова Светост и чланови тела упознати су за током послова везаних за имплементацију Протокола потписаног између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације, као и интензивирању и организацији активности Друштва за подизање Спомен храма усмерених на обезбеђивање средстава за довршетак градње Спомен храма Светог Саве.

Чланови овог Централног тела упознати су и са тренутним радовима на постављању и монтажи челичне конструкције за уградњу тренспортне платфоме која ће превозити моазичаре и сав материјал до висине од 60 метара. Радови на постављању мозаика на куполи храма отпочеће 20. маја 2017. године.

Изложен је и план рада за завршетак свих грађевинских радова на храму до јануара 2019. године када ће се обележити 800-годишњица аутокефалности Српске Цркве. Такође, представљени су радови на о сликавању крипте храма као и остали завршени радови у овој етажи храма. На крају, поднесен је и извештај о финансијском пословању градње Спомен храма Светог  Саве у периоду између заседања Сабора.

У име Одбора за завршетак градње извештај су поднели мр Ратко Сладојевић, дипл.инж.грађ., директор пројекта наставка градње, ђакон Мирослав Николић, дипл. инж арх., главни архитекта храма, проф. др Милан Глишић, главни инжењер градње храма, и г. Радивоје Минић који је финансијски извештај поднео у име Канцеларије Спомен храма.

Након званичног дела заседања, чланова Централног тела су обишли радове на Спомен храму, а у продужетку је одслужен парастос упокојеним архијерејима Српске Цркве, као и свим добротворима и приложницима заветног храма српског народа. Парастоом је началствовао Преосвећени Епсикоп бањалучки г. Јефрем коме сусаслуживали протојереји-ставрофори Обрен Јовановић (Митрополија црногорско-приморска); др Владимир Ступар (Митрополија дабробосанска); Љубинко Костић  (Епархија жичка); Митар Миловановић (Архиепископија београдско-карловачка) и Михајло Марјанац (Епархија осечко-пољска и барањска), као и протођакон Стеван Рапајић.

У величанственом храму после парастоса обратио се Свјатјејши Патријарх који је подсетио: -Овај српски заветни храм у славу Божју, а у спомен српског светитеља и оца нашег Светог Саве, дело је благодати Божје и молитава овог Божјег угодника и многих ктитора и приложника чија су имена данас споменута.

-Ми живи благодаримо њима тако што приносимо молитве за покој њихових душа и верујемо дубоко да их је Господ већ наградио за свако добро дело које су учинили, поручио је патријарх Иринеј.

Потом је протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије, замолио Његову Светост да отвори изложбу архивских докумената поводом 80 година од упокојења Патријарха српског Варнаве Росића (1937-2017).

Материјал приказан на изложби налази се у фондовима Архива Српске Православне Цркве, Библиотеке Српске Патријаршије и Архива Југославије.

Поздравно слово на отварању изложбе упутио је директор Архива наше Свете Цркве мр Радован Пилиповић који је подсетио да се ове године навршава 80 година од упокојења знаменитог Патријарха српског Варнаве и да је изложба одавање почасти блаженоупокојеном патријарху чија је највећа заветна мисао била: Добробит Српске Светосавске Цркве.

Отварајући изложбу Његова Светот Патријарх српски г. Иринеј је истакао да је патријарх Варнава живи пример који треба да следимо. -Ова изложба подсећа на њега. Не дозволимо да заборавимо његово дело. За време патријарха Варнаве започета је изградња храма Светог Саве. Ми желимо да се, када храм буде завршен, земни остаци патријарха Варнаве из мале цркве преместе у храм где ће доботи централно место.

Аутори изложбе и каталога су мр Радован Пилиповић управник Архива Српске Првославне Цркве; монах Игнатије Марковић, Милош Матијевић и Јована Гогић. Стручни сарадници су архивски саветници Нада Петровић и Јован Пејин, док су сарадници на овом пројекту Жарко Шарчевић, виши библиотекар и архивиста, и Милинко Чанчаревић, архивиста.

Свој допринос овој изложби дали су ученици четвртог разреда Богословије Светог Саве у Београду: Вук Арсеновић, Василије Драговић, Павле Ђурић, Симеон Јанчић, Митар Мирковић, Сава Николић, Јован Симић.