У четврту недељу Великог и Часног поста, када се Света, Саборна и Апостолска Црква молитвено сећа Светог преподобног оца Јована Лествичника, у древној српској сравропигијалној лаври Пећкој Патријаршији служена је празнична Литургија.

Након Литургије кренула је литија са светом чудотворном иконом Пећке Богородице у свештени опход око манастирских зидина те стародревне, свесрпске светиње. Била је то прва литија након четрдесет година у којој је чудотворна икона пронета око спољних зидина Пећаршије.

Велику светињу рода српског и православног на рукама су носиле мати Харитина, игуманија пећка, и сестре монахиње те свете обитељи. За време крсног входа читана је молитва за избављење од заразне болести коју је саставио румунски патријарх Данило и акатист Пресветој Богородици Пећкој, док су зидине манастира и његова околина кропљени освећеном богојављенском водицом.

По завршетку свештеног входа иконе Мајке Божје Пећке Краснице сестринство манастира Пећке Патријаршије је још једном узнело топлу и усрдну молитву за избављење од корона вируса, пошасти која је снашла наш народ и цео свет, за здравље и спасење свих.

Подсетимо да је кроз сву бурну историју нашега народа, у доба великих смутњи, заразних болести и невоља, икона Мајке Божје Пећке ношена у литији кроз град Пећ, чудотворећи и помажући вернима.

Извор: Митрополија црногорско-приморска