Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског, служио је 9. маја 2017. године у крипти храма Светог Саве свечано празнично бденије поводом храмовне славе Спаљивања моштију Светог Саве на Врачару.

Настојатељу храма Светог Саве Преосвећеном г. Арсенију саслуживали су свештеници храма и гости: јерођакон Нектарије из манастира Житомислић у Херцеговини и јерођакон Силуан из светогорског манастира Григоријата.

Српска Православна Црква 10. маја молитвено се сећа и обележава дан спаљивања моштију Светог Саве Српског. Године 1594. на београдском брду Врачар турски војсковођа Синан-паша сурово кажњава Србе. Те године банатски Срби су подигли устанак против турске власти. Лик српског великана ношен је на заставама. Као казну за ову буну у крви угашеној, Синан-паша је наредио да се мошти највећег српског светитеља донесу из манастира Милешеве, где су се налазиле преко 350 година, и спале на Врачару. То је требало да уништи светитељев велики култ у народу, а са њим и све наде за ослобођење од османлија. Мошти Светог Саве биле су, по речима историчара, „извор српског државног легитимитета” и „симбол српских традиција о држави и независности”. Како бележе савременици, овај злочиначки чин је био пропраћен непогодом, градом и олујом. Пепео просветитеља српског био је разнет на све стране.

И где год је трунка пепела му пала,
ту је нова љубав к роду засијала!

(
Јован Јовановић Змај)