У претпразништву Рођења Христова, у суботу 2 јануара 2015. године, у храму Свете Тројице Подворја Руске Православне Цркве у Београду прослављен је празник светих Игњатија Богоносца, Данила Другог и праведног Јована Кронштатског Чудотворца, великог светила Руске Цркве и руског народа.

Светом Литургијом је началствовао архимандрит Михаило (Биковић), игуман манастира Јовања код Ваљева. Поред старешине руског храма протојереја Виталија Тарасјева, саслуживали су јереј Владимир Вранић, шеф Кабинета Патријарха српског, и јереј Иван Делић из Епархије банатске.

Верни народ је испунио СветоТројички храм на Ташмајдану, желећи да достојно евхаристијски прослави велике светитеље. Скоро сви верници пристигли на Литургију причестили су се светим тајнама Христовим. Принето је и више колача у славу Божјих угодника.

Беседећи о Светом Игњатију, који је и на срцу телесном носио Господа Исуса Христа, и о Светом Данилу, који је и у манстиру Хиландару показао ревност штитећи светиње и манастирске драгосености, отац Виталије је указао на целивајућу икону, рад иконописне радионице Подворја, у коју је уграђен комадић кошуље која је припадала Светом Јовану Кронштатском, а која је до српске престонице дошла посредовањем некадашње игуманије манастира Ваведење у Београду матушке Ангелине, духовног чада Светог Јована, што представља само кап у мору руско-српске духовности.

Архимандрит Михаило је беседећи о Светом оцу Јовану подсетио на нераскидве духовне везе двеју Цркава и чињеницу да и мирски свештеник, попут Светог Јована Кронштатског, може достићи савршенство вере и живота поткрепљујући беседу и податком да се и Свети ава Јустин Ћелијски исповедао код оца Виталија Тарасјева, деде данашњег старешине Подворја.

Извор: www.spc.rs