Преображење Господње на Видиковцу
19. August 2017
Епископ Антоније служио у цркви Александра Невског
21. August 2017

Празник Преображења Господњег у Саборном храму у Новом Саду

У суботу, 19. августа 2017. године, на Празник Преображења Господњег, Епископ бачки Иринеј служио је  свету Литургију у новосадском Саборном храму.

У свом архипастирском обраћању Владика је поред осталог истакао: Данас смо се сабрали у светом храму да једним устима и једним срцем прославимо празник Преображења Господњег. Циљ читања данашњег Јеванђелског одељка није само у томе да се информишемо о догађају који се некада збио него је акценат стављен на значај Празника и истине коју нам он благовести на путу спасења. По речима данашњег тропара, Тројица светих апостола су на гори Тавор видели божанску светлост, онолико колико су могли да сместе у срце своје, а све ради снажења вере своје у Господа Исуса Христа, да у данима Његовог страдања не би у потпуности оступили од Божанског Учитеља. Бог се нама јавља реално, са Њим ми живимо, без стапања, а у исто време Он је изван свега створеног. Светлост је символ живота а мрак је символ пропасти, зато се Господ и јавља у нествореној светлости призивајући сваког од нас на подвиг преображавања нашег бића, из грешног у безгрешно, из пролазног у непролазно, из униженог, земног и осрамоћеног у вечно и славно живљење.

После заамвоне молитве владика  Иринеј  је, према устаљеном поретку и благословеном предању освештао нови род винове лозе.

Извор: Епархија бачка