Парохија Светог Николаја Жичког прославила празник Педесетнице заједничком Литургијом са парохијом Рођења Пресвете Богородице Антиохијске патријаршије у Сантјагу де Чиле. Дан раније, на Задушнице, старешина парохије Светог Николаја Жичког јереј Душан Михајловић служио је помен свим умрлима, када су се парохијани могли  помолити за све своје ближње који су напустили овај свет, а нарочито за оне који су преминули недавно, међу којима су, на жалост, и неки чланови наше парохије.

После  молитве отац Душан је у беседи подсетио на речи Св. Јована Дамаскина да је Црква одувек помињала своје преминуле чланове, и на трећи, и на девети и на четрдесети дан после упокојења, као и на парастосима и задушницама током целе године; и да нико од светих никада није постављао питање да ли те молитве за мртве имају значаја и сврху, као што су неки и тада сумњали. Из тог разлога, ни ми не бисмо требали да сумњамо у то да су те молитве и те како потребне нашим упокојеним рођацима и пријатељима, који их са благодарношћу примају и осећају на ономе свету.

Истога дана увече, отац Душан је служио празнично бденије пред празник Свете Тројице. У кратком обраћању верницима после богослужења отац Душан је укратко описао сам догађај Силаска Светога Духа на апостоле, чиме је започео живот и благотворно, мисионарско деловање наше Цркве у овоме свету под Његовим руководством. Он је подсетио на завршне речи Господа Исуса Христа из Његове Првосвештеничке молитве, где Он призива Оца да помогне апостолима да, по угледу на Оца и Сина, буду у вери и делима једнодушни, јер, како каже Свети Теофилакт Охридски, ако међу учитељима нема једнодушности, ако су међу њима свађе и раздори, како ће они којима се обраћају да прихвате њихово учење?

Следећег дана, парохије Светог Николаја Жичког и Рођења Пресвете Богородице заједничком Литургијом су прославиле празник Духова. Службом је начелствовао јереј Франциско Салвадор, а саслуживали су му протојереј Сантјаго Агилар и отац Душан. Апостол и Јеванђеље су читани на шпанском и црквенословенском језику, а проповедао је јереј Франциско. Он се у својој проповеди осврнуо на велико чудо које се десило приликом силаска Светога Духа на апостоле, када су апостоли наједном проговорили на различитим језицима. Тако и овом приликом, рекао је, ми прослављамо Свету Тројицу на разним језицима, али смо сви у Христу једно, трудећи се да наставимо оно исто дело на које су тада и апостоли позвани, дело проповедања Јеванђеља по читавом свету.

После богослужења сви су се по традицији окупили око заједничке трпезе за коју су овога пута биле задужене домаћице из заједнице оца Франциска. Празнична атмосфера је била увеличана још једним радосним догађајем – рођенданом Лорене, супруге оца Франциска.

јереј Душан Михајловић