У суботу, 26. октобра 2019. године, торжествена Литургија у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у засеоку Дробњаци под Авалом обележила је празниковање Божјих угодника, а међу њима и великомученицу Злату.

Да православље не познаје ни физичке границе нити има језичке баријере, јер у служби Господу све је јасно и све се разуме, показали су богослужитељи: архимандрит Пајсије из манастира Покрова Пресвете Богородице у Аустрији, јеромонах Рафаило из манастира Подмаине у Црној Гори, протојереј-ставрофор мр Милован Блажић, јереј Игор Карановић, старешина Преображењске цркве у Дебељачи, и протођакон Радомир Ракић.

Певницом је руководила настојатељица манастира Пресвете Богородице Тројеручице у засеоку Дробњаци под Авалом мати Злата са сестринством и хором, уз монаха Нектарија, сабрата игумана Пајсија у Аустрији.

Празничну проповед је произнео отац Рафаило, који је казао: -Поред православне традиције коју носимо у себи и поред православних храмова, знамења и обележја, веома је важно да поштујемо православне претке, светитеље. Потребно је да имамо нешто у себи од чега ће суштински зависити наша православност, да се не бисмо претворили у неку врсту манекена који ће имати само изглед православног верника.

Тумачећи поуку светог Јеванђеља и казујући о искреној вери великомученице Злате и христомученице Босиљке из Пасјана, отац Рафаило је казао: -Ако су нараштаји пре нас могли да поднесу страдања, ми немамо оправдања, немамо алтернативу – наша перспектива је перспектива Крста.

После свете Литургије архимандрит Пајсије је са свештенослужитељима благословио и преломио славски колач, а жито прелио вином, док је небоземни тропар певала препуна црква.

За време трпезе љубави појао је мешовити хор чији су чланови, како кажу у шали, од 5 до 105 година старости. Надахнутим словм обратио се свештеник Игор Карановић, који је православним саслужитељима који живе и Богу се моле у Аустрији изнео, можемо рећи, кратку историју српског народа и осмовековне Српске Православне Цркве која је стуб српског народа.

Празник новоприсјавше светитељке Босиљке и великомученице Злате, имендан настојатељице манастира Пресвете Богордице Тројеручице, прослављен је како доликује тим Божјим угодницама у кругу православне породице с љубављу и радошћу.