Представљен мозаик у куполи храма Светог Саве на Врачару: Још један симбол братства српског и руског народа

Светлост Христова просветљује све!
22. February 2018
Литургија пређеосвећених дарова у манастиру Ваведење
23. February 2018

Представљен мозаик у куполи храма Светог Саве на Врачару: Још један симбол братства српског и руског народа


Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј присуствовао је 22. фебруара 2018. године свечаном представљању мозаика у куполи храма Светог Саве на Врчару.

Поред Његове Светости свечаности у заветном храму српског народа присустовали су председник Републике Србије г. Александар Вучић, министар спољних послова Руске Федерације г. Сергеј Лавров, председник Републике Српске г. Милорад Додик, председник Одељења за спољне црквене везе Руске Православне Цркве Митрополит волоколамски г. Иларион, чланови Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, министри у Влади Републике Србије, као и представници компаније Гаспром њефт која је помогла израду и постављање монументалног мозаика у куполи храма Светог Саве на Врачару.

На почетку свечаности Патријарх српски г. Иринеј је истакао: -Драга браћо и сестре, налазимо се на месту на коме су Турци далеке 1595. године спалили тело Светога Саве, Првог Архиепископа и Просветитеља српског. Приликом обележавања 300 година тог немилог и трагичног догађаја, а који се збио 1895. године, родила се идеја да се на овом месту подигне величанствени храм, највећој духовној и културној личности, апостолу српског народа, Светоме Сави. Почетком 20 века објављено је неколико неуспелих конкурса за градњу храма, а при том је Србија прошла голготу балканких и Првог светског рата, тако да се тек на конкурсу из 1926. године дошло до жељеног пројекта храма. Приликом објаве конкурса Комисија је заузела став, да будући храм Светога Саве треба да буде подигнут по узору на Аја Софију у Цариграду, Исакијевски сабор у Петрограду, храм Христа Спаса у Москви и храм Александра Невског у Софији. Поред неколико понуђених пројеката прихваћени су пројекти двојице младих архитеката: Богдана Несторовића и Александра Дерока. Градња храма почела је тек 1939. године, која је нажалост прекинута Другим Светским ратом. Након ослобођења, нова власт није дозволила наставак градње храма. Локација храма у површини од 12 хектара је експрописана као и сва имовина.

-Тек доласком Патријарха српског Германа 1958. године, покренуто је питање наставка градње храма. Бројним залагањем врху државе,  молбе су остале „Глас вапијућег у пустињи“ све до 1985 године, када је на велику радост Цркве и народа добијена дозвола за наставак градње. Градња је настављена 1986. године да би распадом Југославије и других трагичних догађаја српског народа од 1991 године градња била заустављена. Но и поред многих препрека, груби грађевински радови су завршени 2004. године. Од тада до данас у потпуности је завршена и осликана крипта храма. Благодарећи драгоценој помоћи и разумевању братске нам Русије, преко компаније Гаспром њефт и НИС-а, на нашу велику радост мозаиком је осликана купола, најтежи и најнеприступачнији део храма. Овај деликатан и важан посао обавили су руски стручњаци, предвођени двојицом угледних академика, врсних стручњака ове врсте  уметности, г. Зураб Цератели и г. Николај Мухин, истакао је патријарх Иринеј.

-Овом приликом са овог светог места, у име Српске Православне Цркве и српског православног народа, најсрдачније се захваљујемо братској Русији и њеном председнику за љубав према нашем народу и пружену помоћ за храм Светога Саве. У исто време топло се захваљујемо и Руској Православној Цркви и Његовој Светости Патријарху московском и све Русије г. Кирилу и Његовој подршци у овом евангелском делу. Наравно, да се из свег срца захваљујемо и нашој Републици Србији и нашем председнику г. Вучићу за велику и драгоцену финансијску помоћ за завршне предстојеће радове у храму и око храмa. Остајемо у нади да ће нам братска Русија и даље пружати помоћ у осликавању храма Светога Саве. Ако дају Господ и Свети Сава, да храм према плану буде завршен, он ће бити понос Срба и Руса, као и целог Православља, казао је патријарх Иринеј.

Уследило је обраћање г. Александра Дјукова, генералног директора компаније Гаспром њефт, која је донацијом од 4 милиона евра помогла израду мозаика.

Преносећи благослов Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, присутнима се обратио Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски г. Иларион, председник Одељења за спољне црквене везе Руске Православне Цркве, који је у српску престоницу стигао дан раније.

Министар спољних послова Русије г. Сергеј Лавров истакао је искрено дивљење и признање свима који су учествовали у градњи, опремању и осликавању храма Светог Саве. -Не могу исказати речи одушевљења према уметницима и свима онима који су реализовали овај пројекат под покровитељством Унеска. Данашњи догађај симболише духовну и културну блискост наших грађана и Цркава. Чини ми се да је посебно важно показати такво јединство у периоду када и Руска Православна Црква и Српска Православна Црква пролазе период испитивања чврстине. Сви видимо како покушавају да увуку Цркве у политичке игре како у Украјини, тако и у Црној Гори и Македонији, но Православна Црква се увек одликовала тиме што је народу уливала сигурност и поверење. Сигуран сам да ће ово узбуркано време наше Цркве пребродити достојанствено, као што је то увек било кроз историју, нагласио је министар Лавров, који борави у дводневној посети Србији током које се срео са највишим државним званичницима.

Председник Републике Србије г. Александар Вучић нагласио је да у храму Светог Саве треба да буде јак корен, отпоран на све олује, нашег пријатељства са Русијом. -Ова купола, која је изнад нас, вероватно је најбоље место за подсећање на светост неких веза, посебно Цркве и народа, Русије и Србије, народа који су потекли из истог племена, били као браћа у невољи, борили се заједно против мржње и освојили слободу за сваког од нас, нагласио је председник Вучић.

-Олује кроз које смо заједно прошли, ојачале су корене те везе, истакао је председник Вучић, подсетивши да се Свети Сава замонашио у руском манастиру на Светој Гори. – Ова купола говори о пријатељству два народа и на њој је радило 70 српских и руских уметника, који су уткали милионе комадића у јединствену поруку братства и солидарности, рекао је председник Вучић и истакао: -Ово је тек почетак. На нама је да завршимо овај храм мира, љубави и докажемо да смо усвојили све лекције и одабрали живот.

-Држава је помогла изградњу храма и омогућила да он буде најлепши и најсветлији, стециште наших веза, братства и мира са свима, поручио је председник Вучић и посебно захвалио председнику Русије г. Владимиру Путину који се, приликом доласка у Србију инетресовао за наставак радова, и шефу дипломатије г. Сергеју Лаврову што је својим доласком увеличао овај историјски дан. Председник Србије је захвалио и компанији Гаспромњефт на великодушној подршци.

Moзаик у централној куполи храма Светог Саве на Врачару рађен је под руководством руског академика Николаја Мухина. На мозаику површине 1.248 квадратних метара радило је 70 руских и српски уметника. Мозаик – тежак 40 тона, постављен на висини од 65 метара, један од највећих пројеката мозаичког украшавања у свету – представља монументалну слику Вазнесења Господњег. Више о историјату храма Светог Саве на интернет страници hramsvetogsave.rs.

Извор: РТС, Спутњик, Танјуг, фото: ђакон Драган Танасијевић