Дана 15. јануара 2016. године са почетком у 18 часова у великој сали хотела “Глобус“ у Дворовима код Бијељине, Његово Преосвештенство г. Хризостом, Епископ зворничко-тузлански, приредио је Божићно-новогодишњи пријем са вечером за сво парохијско свештенство и попадије, свештеничке удове и ђаконе са супругама.

Након отпјеваног тропара Рођење Твоје Христе Боже свештенство је пригодном бесједом поздравио домаћин и пожелио им срећну и Богом благословену Нову 2016. годину. У наставку пријема уприличена је свечана вечера са пријатном музичком и фолклорном забавом. Бесједа Преосвећеног Владике Хризостома:

Високопречасни и часни оци, поштоване протинице, попадије и ђаконице, Мир Божји – Христос се роди! Срећна Нова 2016. године! Дозволите, да у ове сверадосне дане Божића и Нове 2016. године изразимо велико задовољство, поводом овог нашег божићно-новогодишњег пријема у вашу част.  Уистину је лијепо и красно видјети вас овако сабране у име Господње. Прошле и претпрошле године чули смо веома позитивне коментаре како браће епископа тако исто и још више свештенства других Епархија на наше божићно-новогодишње пријеме. Сви коментари своде се на позитиван дух заједништва, достојанства и поштовања које се овим пријемом исказује према вама – свештенству и вашим супругама и породицама. Богу хвала да ову добру и сваке хвале достојну традицију настављамо. Свети цар Давид би узвикнуо: “Како је лијепо и красно када сва браћа живе заједно“ (Пс.133,1).

Ми смо као свештенство ове наше Богом благословене Епархије зворничко-тузланске једно велико духовно и литургијско братство, али и више тога, братство у Христу Господу. Господ нас је на само њему својстве начин призвао и позвао, као Свете апостоле, да будемо проповједници Ријечи Божије, мудри економи његових Божанских добара и свједоци Његови пред људима. Добро је да се подсјетимо на све ово, јер у вреви брзог и савременог живљења не ријетко заборавимо на узвишеност на коју нас је Господ поставио. Желимо да се пријатно и опуштено осјећате ове вечери, да овај међусобни сусрет и пријем схавтите и примите као наше поштовање и израз наше захвалности за сва она ваша гостопримства која у току прошле године показасте према нама. Осјетите радост заједништва о којем говори и пјева цар Давид: “Како је лијепо и красно кад сва браћа живе заједно!“

Желимо да вам се захвалимо за сву љубав и пажњу коју током протекле године исказаште приликом наших службених посјета вашим парохијама и служења у истима. Посебно велико хвала свима за показану одговорност коју исказујете у црквеном и пастирском раду. Међутим, не би жељели да неко помисли да смо досегли “савршенство“. Не, Боже сачувај! То би била погубна гордост, а тиме и пад. Много нам треба радити и радити непрестано како би наша црквена, пастирска и духовна мисија била од користи и на спасење цјелокупне наше пастве. Некад имамо утисак да су у Цркви и око Цркве, па самим тим и око нас свештенства, само одређен број људи, док један већи дио наше Цркве као да није саставни дио нас самих. Црква по природи својој мора увијек бити јединствена и недјељива. Зато рекосмо цјелокупне наше пастве. Кроз “сито и решето“ смо прошли и из искуства знамо колики је значај и улога парохијског свештеника кад је у питању активизам цијеле парохије. Позивамо вас да ваше парохије узбудите новим парохијским активизмом. То значи да сваки парохијанин буде увијек активан члан парохије у активностима које парох осмишљава и покреће. О томе је мислио Господ кад је видио “мноштво народа (који) бијаху сметени и напуштени као овце без пастира“ и када је рекао “жетве је много, а посленика (радника) мало“. (Мт.9,36-37)

Много је посла пред нама и нека нико од нас не помисли да смо иједан посао завршили. Наш посао је трајно служење спасењу народа којег нам Господ даде да му будемо и свештеници и пастири. Немојте се уморити у давању подстрека својим вјерницима за њихов активан црквени и парохијски живот.

Заблагодаримо Богу да смо широм наше богоспасаване Епархије достојанствено и торжествено прославили празнике рођења Господа нашег Исуса Христа и Нову годину! Наша благодарност је утолико већа што су нам свети храмови били пуни и препуни благочестивог народа који се у тајни евхаристије сјединио са Господом својим. Тек смо ушли у 2016. годину. Молим се Богу да буде свима Богом благословена, срећна и успјешна. Срећна Нова 2016. година! Нека вас Бог благослови Његовим божанским и небеским благословом. Срећно!

Извор: Епархија зворничко-тузланска, www.spc.rs