Празник Светог оца Николаја, Архиепископа мирликијског и чудотворца, свечано је прослављен у Сремским Карловцима, будући да је овом дивном угоднику Божјем посвећен Саборни храм ове вароши.

Обележавање храмовне славе Саборна црква је започела пригодним културно-образовним програмом у данима пред празник, да би прослава била крунисана светом архијерејском Литругијом на дан Светог Николе.

Најпре је 16. децембра 2015. године у свечаној сали Карловачке гимназије одржан концерт етно музике. На концерту, који је поздрављањем присутних гостију отворио протојереј Јован Милановић, старешина Саборног храма, учествовале су мушка етно група Карловачке богословије и женска етно група Саборне цркве. Програм је читањем одабраних мисли Светог владике Николаја употпунио матурант Богословије Вељко Бирач.

Сутрадан, 17. децембра, у свечаној сали Карловачке богословије предавање на тему „Српско друштво пред савременим изазовима“ одржао је др Слободан Антонић, професор Филозофског факултета Универзитета у Београду. Након кратког увода проте Јована Милановића, професор је надахнуто говорио о савременим проблемима са којима се наш народ суочава, као што су проблеми „беле куге“, данашње елите, као и дехристијанизације света уопште. Након предавања, присутни, а међу њима и Његово Преосвештенство г. Василије, Епископ сремски, узели су учешћа у дискусији.

У вече 18. децембра празнично бденије служили су, у присуству Његовог Преосвештенства г. Василија, протојереј-ставрофор Бранислав Поповић, јеромонах Клеопа Стефановић, јереј Душко Масларић и ђакон Слободан Вујасиновић.

На дан празника, свету архијерејску литургију служио је Преосвештени г. Василије уз саслужење карловачког свештенства, појање хора Епархије сремске „Свети Николај“ и молитвено учешће многобројног верног народа који је испунио овај велелепни храм. Након свете Литургије и ломљења славског колача, Епископ је надахнуто говорио о богоугодној личности Светог оца Николаја, који може свима да послужи као пример богољубља и врлинског живота.

Након Литургије, саборовање је настављено у просторијама Карловачке богословије за трпезом љубави коју су припремили овогодишњи кумови славе.

С. Лакетић, М. Јањић, С. Јуришић

Ивор: www.spc.rs