Никољдан у манастиру Драговићу
21. December 2015
Никољданска прослава у православном вртићу
21. December 2015

Прослава Светог Николе у новосадском Саборном храму

На спомен Светог оца Николаја Мирликијског, 19. децембра 2015. године, светом Литургијом у Саборном храму у Новом Саду началствовао је Преосвећени Епископ бачки г. Иринеј, уз саслужење новосадских свештеника и ђакона.

После прочитаног Јеванђеља, владика Иринеј се обратио сабранима беседом, евоцирајући успомену на Светог оца Јустина Поповића који је истицао јединство Срба на данашњи празник. Сви Срби су данас на ногама, славе Светог Николу. Ако нису свечари, празнују га код пријатеља, рођака или комшија. Владика Иринеј је рекао да су разлози због којих је Свети Никола толико омиљен у Срба бројни и навео неке од њих. Наиме, мошти Светог Николаја имају дар чудотворства. Хришћанске врлине су биле део личности Светог Николе, био је сажаљив према свима који су у невољи и сиромашнима је ноћу кришом доносио помоћ.

Преосвећени Владика је истакао мисли посланице Светог апостола Павлаугледајте се на старешине и данашњег Јеванђеља по Луки Блажени су који су стекли хришћанске врлине и повезао их је са Светим Николом, узором хришћанима. Владика је позвао верне да иду тим путем јер овде почиње наш рај и наш пакао, сами себе осуђујемо ако себе не испунимо Богом већ лажним вредностима. Човек  је жива икона живог Бога зато што је слободан, нагласио је владика Иринеј. На крају беседе Владика је честитао славу верницима, а најпре свечарима који Светог Николаја прослављају као свог небеског заштитника.

Извор: Епархија бачка, www.spc.rs