У храму Светог апостола и јеванђелисте Луке усталило се као традиција да се на Томину недељу приређује саборно крштење за све некрштене ученике веронауке млађих разреда Основне школе Љуба Ненадовић у Жаркову.

Тако је, по благослову старешине храма јереја др Николе М. Гаврића, било и ове године на Томину Недељу, о Светом Преподобном Титу Чудотворцу, 2.(14) априла 2018. године Господње. Као и сваке године, иницијативе за ово богољубиво сабрање и савршавање ове свете тајне, као и њене организације, прихватио се вероучитељ ове дечице ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, који је и хонорарни ђакон при поменутом храму.

У складу са школским правилима, претходно су анкетирани сви некрштени полазници веронауке млађих разреда Основне школе Љуба Ненадовић, а неки од њих су одлучили и да прихвате овај богољубиви позив своје Свете Цркве.

Овом приликом је светом крштењу приступило малишана, који су постали членовима Цркве као мистичног Тела Христовог. Тиме су се придружили већ више од стотине ученика који су ранијих година на овај начин крштени и ступили на дугорајни духовни пут ка пуном грађанству Царства Христовог.

Као и свих предходних година, у шеснаестогодишњој вероучитељској служби ђакона Ненада, родитељи су једино морали да имају добру вољу, како би помогли у привођењу своје дечице Васкрслом Господу. Наиме, благодарећи предусретљивости и пастирској љубави и старању свештенства храма у Кошутњаку, на овај начин родитељи и кумови ове дечице и ове године су били лишени свих материјалних издатака, које, иначе, овај свештени чин изискује.

Свету тајну крштења су савршили протојереј Драган Ђокић и јереј др Никола М. Гаврић, уз саслужење ђакона Хаџи Ненада М. Јовановића и прислуживање дипломираног теолога г. Славка Стокића, појца овог светог храма, као и црквењака г. Младена Јефића.

По благослову старешине храма, након обављене Свете Тајне, својим новокрштеним ученицима, као и њиховим родитељима, кумовима, сродницима и пријатељима, обратио се ђакон Хаџи Ненад, не кријући своју духовну радост у овом светом дану којега сотвори Господ Васкрсли:

-Милошћу Божјом, на овај начин је омогућено истинско духовно узрастање ове дечице, без којег би све оно што уче на часовима веронауке било беспредметно и беживотно. Богу хвала, њихови духовници, родитељи и учитељи су и овог пута разумели да су дужни  да им омогућимо спасење у Васкрслом Господу Исусу Христу и да, без обзира на различите животне околности, немају права да стоје између њих и тога спасења. Први корак на том њиховом путу спасења јесте управо света тајна крштења!

Управо због свега наведеног је и ове године уприличено ово бесплатно саборно крштење у храму Светог спостола и Јеванђелисте Луке у Кошутњаку, а у Господа се надамо да ће се са овом лепом традицијом наставили и у наступајућим годинама, како би смо, као народ и као Црква, дали делатан допринос на ваљаном одговору на заветни позив Светог Владике Николаја: Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом. Нека се свак, ко је српски родољуб, пашти да задобије царство небеско, којим се једино може одржати царство земаљско на дуже време.