Додељене награде 63. Међународног сајма књига у Београду – међу лауреатима и црквена издања

Књига Патријарх Павле о исламу и муслиманима ђакона др Александра Прашчевића у издању Издавачке фондације СПЦ Архиепископије београдско-карловачке и монографија Манастир Свете Тројице Стањевићи 1338-2018 Издавачке установе „Светигора“ Митрополије црногорско-приморске добили су специјалну награду 63. Међународног сајма књига у Београду.

Књига Патријарх Павле о исламу и муслиманима, аутора ђакона др Александра Прашчевића, шефа Кабинета Патријарха српског, у издању Издавачке фондације Архиепископије београдско-карловачке, овенчана је специјалном наградом 63. Међународног сајма књига у Београду. У образложењу жирија стоји: -У књизи су хронолошким редом представљене активности патријарха Павла на тему међуверског живота и помирења са муслиманима и изнети бројни цитати из докумената непознатих научној јавности који сведоче о том активностима, а вештим и ненаметљивим вођењем читаоца кроз догађаје и документе и умесним коментарима, оценама и закључцима, ђакон др Александар Прашчевић готово физички уводи читаоца у време и догађаје којима се бави и приближава му личност и дело патријарха Павла дотле да може, читајући, да осети топлину његове душе. Поруке које је патријарх Павле пружао сугерисале су да је православнима и муслиманима на југословенском простору потребан миран суживот, темељно разумевање и недвосмислени опстанак.

О специјалној награди за књигу 63. Међународног сајма књига коју је добила монографија Манастир Свете Тројице Стањевићи 1338-2018 Издавачке установе „Светигора“ Митрополије црногорско-приморске за Радио Слово љубве говорио је монах др Павле Кондић, коаутор монографије. -Ово није нити прва нити једина награда за Издавачку кућу Митрополије црногорско-приморске, али јесте драгоцена за сами манастир Стањевићи. У монографији је приказана историјска путања светиње, њена страдања и величанствена обнова – прилог Радио Слово љубве.

Награда за најбољег издавача из дијаспоре додељена је Академији наука и умјетности Републике Српске из Бања Луке и „Православној речи“ из Новог Сада за књигу „Споменичко благо Републике Српске“ ауторке Љиљане Шево и Друштву чланова Матице српске у Црној Гори из Подгорица и Академској књизи из Новог Сада за дело „Историја америчке књижевности“ Радојке Вукчевић.

Посебно признање за допринос у области науке припало је делу „Јасеновац – Аушвиц Балкана. Усташка империја окрутности“ Гидеона Грајфа у издању Института за холокауст Шем олам , Академског колеџа Оно, Фондације за пројекте едукације за холокауст у сарадњи са Пољским пројектом за реастаурацију јеврејских гробаља – ФХЕП.

Дечија књига године је „Господар солитера и друга чуда“ Миладина Ћулафића у издању Срспке књижевне задруге.

Специјално признање за издавача додељено је Заводу за уџбенике из Београда и Академији науке и умјетности Републике Српске.

Специјално признање за књигу добила су пет издања: „Патријарх Павле о исламу и муслиманима“ ђакона др Александра Прашчевића Издавачке фондације СПЦ Архиепископије београдско-карловачке, „Иво Андрић – Вечити календар матерњег језика“ коју је приредио Миро Вуксановић а издавачи су „Макарије“, „Ободско слово“ и „Херцеговина издаваштво“, „Манастир Свете Тројице Стањевићи 1338-2018“ „Светигора“ са Цетиња, „Срби на Косову и Метохији у 19. и 20. веку“ Милована ј. Богавца И Драгослава С. Ћетковића „Обележје плус“ из Београда и „Уметничко наслеђе српског народа на Косову И Метохији“ уредника Драгана Војводића и Миодрага Марковића у издању САНУ.

Специјална награда за стрип је додељена први пут и то делу „Сат“ Вујадина Радовановића за цртеж и Драгана Лазаревића де Лазара за сценарио у издању „Пчелице“ из Чачка.

Одлуку једонео жири у саставу проф. др Драган Симеуновић (председник), проф. др Слободан Кањевац, мр Милица Лилић, проф. др Тиодор Росић и Желидраг Никчевић.

Награда „Богдан Кршић“ за најлепшу књигу додељена је наслову „Иконе стила Србије“ Неде Тодоровић и Радмиле Станковић у опреми Александре Јанковић у издању „Зептер Боок“-а из Београда.

Најлепша дечија књига је „Принцеза Софија“ ауторке Весне Алексић у опреми Душана Савића са илустрацијама Бојане Стојановић“ Креативног центра“ из Београда, а Специјално издање за младог дизајнера уручено је Јелени Васиљевић за књигу „Хостер Беатрице: Милоша Швоње „Прометеја“ из Новог Сада.

Извор: Танјуг; РТС, Радио Слово љубве, фото: Сања Пановић