Српски православни Саборни храм Светог Саве у Њујорку, архитектонско благо које је заведено у националном регистру историјских места и као обележје Њујорка, трагично је настрадао у пожару у недељу, 1. маја 2016. године, на Васкрс, најсветији дан источноправославних хришћана.

Разлог пожара је под истрагом. По нацрту чувеног архитекте Ричарда Апџона, црква је грађена почев од 1842. године, а освећена је 1855. године као капела Свете Тројице, све док није продата српској заједници 1943. године. Чувена списатељица Едит Вартон вечала се у овој цркви, а Никола Тесла, светски познат научник и изумитељ, обележен је ту бронзаном бистом, која је чудом преживела пожар без трага оштећења. До данас је православна заједница потрошила 4,5 милиона долара да би обновила и уредила овај комплекс, који је наставио да служи потребама парохијана и заједнице у рату и миру, жалости и радости.

Српска заједница пати због губитка своје једине цркве у Њујорку, готског архитектенског драгуља из раног 19. века. Ми смо благодарни Богу јер нико није повређен и што су животи сачувани, пошто се овде неколико часова прње пожара 700 парохијана окупило на Васкршњој служби. Изражавамо своју дубоку захвалност члановима Ватрогасне службе и Полицијске службе Њујорка на њиховом брзом и херојском одзиву, а што ћемо заувек похранити у својим срцима и молитвама. Ми такође захваљујемо Канцеларији Градоначелника и нашим суграђанима и комшијама на њиховом саосећању.

Планови за обнову Саборне цркве су спремни, да би наставили да пружамо уточиште људима Њујорка и свим људима добре воље којима је потребна духовна и материјална подршка.

Заједница Светог Саве искрено захваљује црквеним великодостојницима и појединцима из многих вероисповести који су одмах притекли у помоћ својим личним присуством, писмима, понудама подршке и молитвама. Упркос уништењу које је задесило заједницу Светог Саве, црква ће наставити верску службу на поседу у нашој 25. Западној улици чим овај простор буде безбедан. Ми смо дубоко захвални на широкој подршци из наше заједнице, укључујући и великодушне понуде из других вероисповести које нуде своје богомоље за службу докле год буде трајала обнова наше цркве. Распоред богослужења биће приказиван на нашем вебсајту.

Нескривена је наша љубав према свима вама који сте нам помогли вашим присуством и топлим и охрабрујућим речима. Ми смо понизни пред вашом љубављу и бригом за нас у овом великом тренутку невоље. Ваша велика морална и материјална подршка помажу нам да поднесемо бол и јачају нашу решеност да наставимо са нашом основном мисијом добре воље и љубави према свим људима.

Богослужење ће се одржати у недељу, 8. маја 2016. године у 10  ујутро у Calvary Episcopal Church, 277 Park Avenue South (corner of 21st Street), NYC.

Извор: Источноамеричка епархија (превод – Информативна служба СПЦ)