СВЕШТЕНО САБРАЊЕ ПРЕДСТОЈАТЕЉА ПРАВОСЛАВНИХ ЦРКАВА
Шамбези, 21-28. јануар 2016.

С А О П Ш Т Е Њ Е   З А   Ј А В Н О С Т

На позив Његове Светости Васељенског Патријарха г. Вартоломеја одржано је Сабрање Предстојатељâ Православних аутокефалних Цркава у Православном центру Васељенске Патријаршије у Шамбезију (Женева), од 21. до 28. јануара 2016. године.

Присуствовали су Предстојатељи:

константинопољски Вартоломеј,
александријски Теодор,
јерусалимски Теофил,
московски Кирил,
српски Иринеј,
румунски Данило,
бугарски Неофит,
грузијски Илија,
кипарски Хризостом,
албански Анастасије и
чешко-словачки Растислав,

док су били спречени да учествују Њихова Блаженства Патријарх антиохијски Јован и Митрополит варшавски и све Пољске Сава из здравствених разлога, а Архиепископ атински и све Јеладе Јероним из личних разлога, али су били заступљени преко званичних делегација њихових Цркава.

Предстојатељи Православних Цркава су се састали како би довршили рад на темама Светог и Великог Сабора. У оквиру Сабрања, у недељу 24. јануара, у ставропигијалном храму Светог апостола Павла саборно је служена света Литургија, на којој је началствовао Васељенски Патријарх, уз саслужење Њихових Блаженстава Предстојатељâ и вођâ делегацијâ Православних Цркава, осим вође делегације Антиохијске Цркве.

Током Сабрања су његови учесници, „истинујући у љубави“, по апостолској речи (Еф. 4, 15), радили у духу слоге и узајамног разумевања. Предстојатељи су потврдили своју одлуку да се сазове Свети и Велики Сабор. Он ће бити одржан у Православној академији на Криту од 16. до 27. јуна 2016. године. У том циљу Предстојатељи смирено призивају благодат и благослов Тројичнога Бога и ишту топле молитве пуноће Цркве, свештенства и верног народа, током периода који води ка Светом и Великом Сабору и за време док трају његова заседања.

Званично одобрене теме које ће бити поднете Светом и Великом Сабору на усвајање јесу: мисија Православне Цркве у савременом свету, православна дијаспора, аутономија и начин њеног проглашавања, света Тајна брака и брачне сметње, важност поста и његово држање данас, односи Православне Цркве са осталим хришћанским светом. Одлуком Предстојатељâ сви одобрени текстови биће објављени.

Предстојатељи су такође одлучили да се установи Свеправославни секретаријат, одобрили Правилник о раду Сабора и донели одлуку о учешћу инославних посматрача на почетку и завршетку рада Сабора, као и о покривању трошкова Сабора.

Предстојатељи су уз све то изразили подршку прогоњеним хришћанима Блиског Истока и своју сталну дубоку забринутост због отмице двојице митрополита, Павла Јазигија из Антиохијске Патријаршије и Григорија Јохана Ибрахима из Сиројаковитске Цркве.

Сабрање је завршило свој рад у среду увече, 27. јануара 2016. године, завршним поздравом његовог Председника, Његове Светости Васељенског Патријарха Вартоломеја.

У Православном центру Васељенске Патријаршије
у Шамбезију код Женеве, 27. јануара 2016.

Из Секретаријата Свештеног Сабрањa

Извор: www.spc.rs