Савиндан у Епархији ваљевској
30. January 2016
Саопштење за јавност
30. January 2016

Седница ГO Друштва за подизање храма Светог Саве

Одржана седница Главног одбора Друштва за подизање храма Светог Саве

Седници Главног одбора Друштва за подизање храма Светог Саве на Врачару, одржаној 28. јануара 2016. године у Парохијском дому Храма, поред Његовог Преосвештенства Епископа топличког г. Арсенија, викара Патријарха српског и настојатеља храма Светог Саве, присуствовали су председник Републике Србије г. Томислав Николић, председник Главног одбора Друштва; гђа Драгиња Ђурић, заменик председника Главног одбора; г. Миодраг Костић, председник Скупштине Друштва; гђа Тамара Властелица, у име г. Милије Бабовића, заменика Председника Скупштине Друштва; г. Александар Обрадовић, члан Главног одбора Друштва; г. Андреја Младеновић, у име г. Синише Малог, члана Главног одбора Друштва; г. Предраг Ћулибрк , члан Главног одбора Друштва; г. Горан Милићевић, члан Главног одбора Друштва; проф. др Војислав Миловановић, протонеимар градње Спомен-храма и гђица Александра Стојановић, коoрдинатор рада Друштва.

Реализација друге фазе изградње порте Храма Светог Саве и улице Боре Станковића

Пре седнице чланови Главног одбора Друштва за подизање храма светог Саве и заменик градоначелника Андреја Младеновић са представницима града Београда обишли су плато и храм светог Саве. Закључено је да су имовински односи решени и да су се стекли услови да се простор око највећег српског храма уреди на примерен начин, по важећим плановима и пројектима. За радове и пратеће трошкове су обезбеђена потребна средства. Истакнуто је да је заједничка дужност  да се покрене наставак радова и да се заврши Светосавски трг, јер ће се тиме овај део Врачара и Чубуре дефинитивно уредити, али и створити могућности за значајну пословно-стамбену изградњу уз улицу Боре Станковића – посебно треба истаћи и стварање инфраструктурног амбијента у окружењу објекта Министарства правде у изградњи.

Програм радова у ентеријеру храма Светог Саве

2019. године се навршава се 800 година аутокефалности Српске Цркве, па је 2019. година од посебног значаја за наш народ и за храм Светог Саве. Заједнички циљ српске и руске стране је да се по Пројектном задатку Светог Архијерејског Синода за ликовно опремање мозаичких композиција у храму Светог Саве на Врачару изради прва етапа мозаика за унутрашњу декорацију храма Светог Саве, а то је купола и поткуполна галерија и олтарски простор.

Друштво ће се ангажовати у финансирању и логистичкој подршци реализације мозаичких композиција што подрзумева: смештај и исхрану мозаичара из Русије превоз у локалу, израду скеле и припадајућих конструкција, припрему  подлоге, хоризонтални и вертикални транспорт на градилишту, пратеће грађевинско занатске радове, техничке и помоћне радове и припрему материјала

У складу са одлуком Светог Архијерејског Сабора, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве покренуо активности на прилагођавању подложних површина технолошким захтевима реализације уметничких композиција, на којима ће се изводити мозаици. У овом смислу су започете активности на изради радне  платформе за припрему површина и мозаичарске радове у куполи.

15 година од реоснивање Друштва

Идеју о обнављању Друштва у форми конзорцијума Његовој Светости Патријарху Павлу и Светом Архијерејском Синоду лично је изложио тадашњи предсједник Владе др Зоран Ђинђић 4. јула 2001. године. Његова Светост Патријарх српски г. Павле и Свети Архијерејски Синод сагласили су се са формирањем Друштва као конзорцијума. Усмени благослов и сагласност Патријарха и Светог Архијерејског Синода санкционисан је конзорцијалним споразумом којег су пред Патријархом српским г. Павлом и члановима Светог Архијерејског Синода потписали сви чланови конзорцијума 3. септембра 2001. године. Од тог момента активира се градња храма Светог Саве на Врачару са добрим изгледима да храм буде у највећој мери завршен до 2019. године, односно  до навршења 800-годишњице аутокефалности Српске Цркве.

80 година од почетка градње

Испитивање земљишта извршено је 1935. године. После обављене лицитације за прву фазу радова ангажује се Грађевинско предузеће „Расина“, које је водио грађевински инжењер Кокан Станковић. 1936. године радовима на фундирању почела је градња. На основу статичког прорачуна инжењера Војислава Зађине постављени су шипови енглеског типа“симплекс“ испод главних носећих стубова (четири звоника) који ће носити главну куполу.

Извор: www.spc.rs