Вјеродостојан свједок историје Српске Цркве у Епархији зворничко-тузланској

Стари шематизми епархија Српске Православне Цркве данас су историјски извори првог реда и као такви незаобилазни су приликом историографских, антрополошких, топономастичких и других истраживања живота наше Цркве и народа. Овако висока оцјена шематизма као историјског свједочанства о устројству Цркве и животу свештенства и вјерног народа на једном простору, поставила је пред Оперативно-технички одбор на челу са Његовим Преосвештенством Епископом зворничко-тузланским г. Хризостомом високе стандарде које је потребно испоштовати приликом припреме овог дјела. О томе у предговору новог шематизма свједочи и сам Епископ Г. Хризостом:

Шематизам у вашим рукама плод је двогодишњег рада Нас и наших сарадника, те свештенства и монаштва наше Епархије којем свесрдно захваљујемо. Оперативно-технички Одбор за припрему Шематизма у сједишту Епархије максимално се трудио да приспјеле прилоге стандардизује Шематизму највиших стандарда. Овај Шематизам има амбицију да буде вјеродостојан свједок историје наше Цркве у Епархији зворничко-тузланској и валоризација историјског постојања и позитивног стваралаштва у Епархији зворничко-тузланској кроз вијекове.“

Након двије године преданог рада на припреми, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског г. Хризостома, у посљедњим данима 2015. године, из штампе је изашао нови Шематизам Епархије зворничко-тузланске. Иначе ово је други шематизам у историји ове Епархије, а први је штампан седамдесетих година прошлог вијека. Тираж књиге је 1000 примјерака штампаних у тврдом повезу и пуном колору, на 526 страница формата А4, са великим бројем фотографија свештенства, храмова, црквених објеката и др. Каталогизација је урађена у Народној библиотеци Републике Српске.

Шематизам Епархије зворничко-тузланске у себи сабира и резимира, историјске и статистичке податке, врло широког временског периода  од оснивања Епархије до данас, јасно подијељене на засебне цјелине.

Први дио тих података, који се односе на историјат Епархије, са портретима деветорице Епископа зворничко-тузланских и историјским мапама, изложен је у уводној историјској студији под насловом Преглед црквене прошлости на подручју Епархије зворничко-тузланске, коју је написао г. Радован Пилиповић. Историјат Епархије употпуњен је диптихом са именима свих Митрополита и Епископа зворничко-тузланских. Овај дио шематизма садржи и биографију садашњег Епископа зворничко-тузланског, Преосвећеног г. Хризостома, са фотографијама његовог увођења у трон у Саборном храму у Бијељини и Катедралном храму у Тузли.

У другом дијелу шематизма представљена су епархијска тијела: Епархијски црквени суд, Епархијски савјет, Епархијски управни одбор са именима свих актуелних чланова укључујући заједничке фотографије, као и фотографије и имена најближих сарадника Епископа Г. Хризостома. Кроз фотографије и кратак историјат са основним подацима презентоване су епископске резиденције и остали епархијски објекти.

Трећи, главни и најобимнији дио новог Шематизма чине подаци о нижим јединицама епархијске управе са подјелом на: 17 манастира и 3 метоха, 10 архијерејских намјесништава са 221 црквеном општином и 206 парохија. На самом почетку овога дијела, налази се картографски приказ данашњих граница Епархије зворничко-тузланске, са прецизно исцртаним границама подјеле Епархије на Архијерејска намјесништва у оквиру којих су приказани сви манастири и парохијски храмови. Аутор ове карте од историјског значаја је г. Бојан Милијашевић. Карта Епархије је објављена на интернет презентацији Епархије зворничко-тузланске у оригиналној верзији и можете ју погледатиОВДЈЕ.

Прије описа сваког манастира издвојено је заглавље са називом манастира, фотографијом, именом и презименом настојатеља и основним контакт подацима. Текст о манастирима састоји се од кратких биографија настојатеља и братства или сестринства, историјатом и најновијим фотографијама које приказују данашње стање манастира.

На почетку сваког Архијерејског намјесништва налазе се подаци о броју црквених општина и парохија, фотографија архијерејског намјесника са контакт подацима као и списак црквених општина са адресама. Прије самог описа сваке парохије издвојено је заглавље са званичним називом парохије, именом и презименом, контакт подацима и фотографијом пароха. У оквиру описа свих парохија налазе се кратке биографије пароха, називи мјеста која чине парохију, историјат и фотографија парохијског храма, подаци о матичним књигама, кратки историјати и фотографије филијалних храмова, парохијских домова и других црквено-општинских објеката, црквишта и молитвишта као и диптих свештеника који су раније опслуживали парохије. На крају Шематизма налази се списак умировљених свештеника Епархије зворничко-тузланске.

Имајући у виду обимност и историјску вриједност новог Шематизма Епархије зворничко-тузланске, али и велики труд и залагање Преосвећеног Епископа Г. Хризостома и Оперативно-техничког одбора, част нам је, ријечима Епископа Г. Хризостома, Вашој пажњи предложити ово капитално дјело: “Предајући вам и препоручујући овај Шематизам остајемо са надом и убјеђењем да ћете га с радошћу дочекати и примити и да ће бити свима на радост и понос.“

синђел Данило

Извор: Епархија зворничко-тузланска, www.spc.rs