У Центру за културу и образовање Раковица 20. септембра 2017. године, петог дана Духовних свечаности „Пут духовности“, које манастир Раковица и Центар за културу и образовање Раковица по други пут заједнички организују, са почетком у 18 часова одржана је промоција књиге „Књижевници и политика у српској култури 1814-2014.“ проф. др Зорана Аврамовића.

Рођен је 14. априла 1949. године у Сталаћу. Основну и средњу школу завршио у Земуну, а факултетске студије на Универзитету у Београду. Дипломирао је 1976. године на Филозофском факултету у Београду (одељење за социологију), а докторску дисертацију одбранио 1992. године под називом Политичка мисао Милоша Црњанског и његово књижевно стваралаштво. Главне области научног проучавања др Зорана Аврамовића су социологија образовања и социологија културе. Објављивао је у научним и стручним часописима преко стотину научних и стручних радова и радова различитог жанра (прикази, есеји, полемике, критике, рецензије). Проф. др Зоран Аврамовић је као истакнути научник и универзитетски професор уврштен у Српску енциклопедију (2010) у редакцији САНУ и Матице Српскe. Професор, научни истраживач, ангажован и као државни  секретар Министарства културе, и као директор Завода за унапређивање образовања и васпитања, и као заменик министра за високо образовање. У досадашњем стручном и научном раду објавио је 25 књига. Последња у низу је главни разлог нашег окупљања – „Књижевници и политика у српској култури 1804-2014.“ у којој у поднаслову стоји „Лепа душа и Јанусово лице политике“. Аутор је изјавио да у њој „предмет анализе није политичко у књижевном делу, већ политичко у јавном мишљењу и понашању српских књижевника“. О књизи су, осим аутора, говорили: Драгољуб Којчић, директор Завода за уџбенике и наставна средства и књижевник Желимир Никчевић.

Вођени Хумболтовом мишљу коју и аутор наводи у свом Уводу: „Царства пролазе, а добар стих остаје“, у оквиру промоције драмска уметница Ивана Жигон говорила је стихове српских песника. У програму су наступили и Певачко друштво „Прело“, Мешовита група певача КУД-а „Димитрије Котуровић“ и доцент др Кристина Парезановић и хор „Лира“.