Пријеми код Патријарха српског
8. September 2017
Сећање на жртве концентрационог логора у Јасеновцу
10. September 2017

Скуп библијских друштава из Србије и региона у Соко Граду

Летња школа библијских друштава одржана је ове године у манастиру Светог Николаја Охридског и Жичког, у Соко Граду, у организацији Библијског друштва Србије, чији је секретар гђа Вера Митић. 

Библијско друштво у Србији почело је најпре с радом као канцеларија Британског и иностраног библијског друштва још давне 1918. године. Данас је Библијско друштво Србије члан велике светске породице коју чине национална библијска друштва из 145 земаља, а која својим радом покривају око 200 земаља широм света. Председник нашег Друштва је  Епископ шабачки Лаврентије.

Управо по благослову Преосвећеног владике Лаврентија, у Соко Граду је од 4. до 9. септембра 2017.  одржан регионални скуп библијских друштава (Balkan Bible Partnership), а учесници су дошли из Словеније, Хрватске, Македоније, Албаније, Италије.

Заступљена је и Библијска школа из Лесковца основана 2014. године и води је јереј Мирослав Јовановић, који заједно са локалним теолозима организује предавања на библијске теме. Међу учесницима Летње библијске школе налазио се и протођакон Радомир Ракић, главни и одговорни уредник Информативне службе Српске Православне Цркве.

Тема овогодишње Летње библијске школе у Соко Граду је, свакако, Свето Писмо и начини његовог приближавања сваком човеку, не само вернику.

Скуп је отпочињао јутарњим богослужењем у цркви, а у наставку су држана предавања са разговорима, док су у поподневним часовима одржаване радионице и слободне активности. Вечерњем богослужењу такође су присуствовали учесници скупа. Богослужили су православни учесници у презвитерском и ђаконском чину, и то на црквенословенском, српском, енглеском, албанском и грчком језику.

Учесници скупа су организовано ишли поклоничким путем до Крста подигнутог на врху негдашње соколске тврђаве, обишли оближње светиње и дивили се лепотама Дрине путем сплаварења у четвртак 7. септембра 2017. године. Како је рекао један од учесника, ово је место где се  човек дружи са Богом и природом.

Манастир Светог Николаја је својим гостољубљем показао да, сем што постоје капацитети за одржавање разних скупова са великим бројем учесника, испуњава и све друге пратеће садржаје који су неопходни за време боравка у манастирском комплексу, почев од смештаја, исхране, техничких, логистичких услова за одржавање конференција до факултативних излета.

Посебно истичемо труд свештеника Немање Станојевића који се са сарадницима већ другу годину стара о манастирском комплексу. Понели смо га у својим молитвама.