-Свети Никола није напустио овај храм који је био спаљен, нити је оставио хришћане који су остали у Приштини. Обновом овог храма показујемо да се у и оваквим условима може служити Литургија и славити Господ, а окупљањем и Литургијама сваке године обнављамо и живот у Приштини.

Ове речи, после свете Литургије у храму Светог Николе у Приштини, упутио је присутним верницима Епископ рашко-призренски г. Теодосије. Напомињући да је овај храм 2004. године био спаљен у нередима и да је део његове имовине и даље узурпиран, владика Теодосије је рекао да је дужност Епархије рашко-призренске да стално сведочи о ситуацији у којој живи Црква са својим верним народом на Косову и Метохији и да се залаже да се услови живота и поштовање основних права побољшају. -Ми имамо још један храм у Приштини, али нам не дозвољавају ни да уђемо у њега а камоли да га обновимо. Ми ћемо наставити да чинимо добра дела, ако неко руши, ми ћемо обнављати себе и своју душу, а они који узурпирају туђе нека се запитају каква ће им будућност бити и да ли ће је имати, рекао је владика Теодосије.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију г. Душан Козарев је рекао да ће Канцеларија за Косово и Метохију наставити да ради на повратку расељених. – Без обзира на то што неки поручују да Србима овде није место, ми ћемо наставити да се боримо, рекао је Козарев.

Расељени Срби из Приштине и других градова који су организовано стигли у Приштину поручили су да је Литургија у храму Светог Николе једна од прилика да посете своју цркву и град који су били принуђени да напусте. Иначе, од око 40.000 Срба колико их је до 1999. године живело у овом граду, сада их је, према подацима Епархије рашко-призренске, свега четрдесетак.

Извор: Епархија рашко-призренска