Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 4. јула 2019. године, на празник Светог Јулијана Тарсијског и Преподобне мати Анастасије Српске, свету архијерејску Литургију у манастиру Каленићу поводом славе манастирске капеле посвећене Светој Анастасији.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Мирослав Хаџи-Поповић, Ђуро Ђурђевић,  Сава Арсенијевић,  Живота Марковић, Милован Антонијевић и Мирослав Филиповић, јеромонах Тихон, протојереј Драгослав Цветковић, протонамесник Иван Јовановић и протођакон Иван Гашић.

Молитвено сабрање својим слаткопојем улепшали су Србски православни појцииз Београда.

-Мајка нашег Светог Саве, Преподобна мати Анастасија Српска, имала је разлога да се горди, да буде саможива јер је била жена владара. Али, она је цео свој живот посветила служењу. У Цркви се све гледа кроз служење, колико служиш другоме толико стављаш себе на степенике Царства Божјег, а ако не служиш ниси још почео да се пењеш на степенице које воде у Царство Небеско, како каже један Свети Отац. Она је сву себе припремала за Царство Небеско, али својим припремањем спремала је и своју децу. Она је светиљку коју је Бог запалио у њој чувала и пренела на своју децу. Свако од нас има ову свећу у себи, коју ми треба да чувамо од зла и греха, као што чувамо пламен свеће од ветра, а нарочито од самих себе. Зато се и каже да је живот на земљи непрестано спрема за живот вечни, чему нас учи и данашње Јеванђеље и Света Анастасија, беседио је владика Јован и додао:

-Свети Оци зато кажу да живећи на земљи мислимо о небу. Онај човек који овако живи, за његову душу преподобни Јустин Ћелијски каже да се његова душа онебесили. А душа која није осетила Христа у себи, та душа полуди, кажу Свети Оци. Све што не уђе у Христа неће бити спасено. Већ сада у нама почиње или рај или пакао. Ми се опредељујемо, али смо ми већ опредељени јер смо крштени и постали хришћани. Али је сада битно да останемо у вери, јер ма колико добро семе засејали, ако је поред корова пропашће, ако се не одржава. Воће ако се не орезује подивља, тако је и са људском душом – ако није са Богом подивља. Света Анастасија се украсила свим врлинама и живела је да би се причешћивала живим Хлебом који са Неба силази. Имала је она искушења и невоља, али је она била у Христу и са Христом. Одвоји ли се човек од Христа – тада он пропада. Помолимо сви, и очеви и мајке, да нам Света Анастасија да снаге и моћи да васпитавамо своју децу у духу Цркве, у духу вере.

Литургијско сабрање продужено је трпезом љубави коју је уприличило сестринство манастира Каленића на челу са игуманијом Нектаријом.

Извор: Епархија шумадијска