Молебан за ново љето Господње доброте у Подгорици
16. January 2016
Божићна академија у Нишу
16. January 2016

Слава придворнe капеле Светог Василија у Новом Саду

Слава храма испуњеног молитвама и сузама многих нараштаја, нарочито руских избеглица који су живели у Новом Саду

Свечаном вечерњом службом, којом је началствовао протојереј Владан Симић, у навечерје празника Обрезања Господњег и спомена на Светог Василија Великог, почела је прослава славе придворнe капеле у Новом Саду. Саслуживали су Зоран Малешевић и Вељко Васиљев, а служби је присуствовао Епископ новосадски и бачки г. Иринеј. У четвртак, 1/14. јануара 2016. године, на дан славе параклиса при Владичанском двору, светом архијерејском Литургијом је началствовао владика Иринеј, а саслуживали су Епископ јегарски г. Јероним, протојереји Григорије Сапсај и Владан Симић, као и новосадско ђаконство.

Честитајући празник, Владика бачки је захвалио онима који су се сабрали да увеличају прослављање престоног празника малог и скромног храма, али како Епископ наводи – храма испуњеног молитвама и сузама многих нараштаја, нарочито руских избеглица који су живели у Новом Саду. Предстојатељ Цркве Божје у Бачкој је истакао смисао старозаветног обрезања, рекавши да је оно, поред осталог, праслика, видљиво пророштво новозаветне, наше црквене стварности, крштења. -Када се обрезује, односно одсеца од човека стари човек, греховни човек који умире у варљивим насладама овога света, рађа се нови, Христов човек, обучен у Христа, а и сам по благодати Христос, помазаник Божји, објаснио је Владика.

Подсетивши да је Свети Василије Велики написао дивну богословску књигу о Духу Светоме, Владика Иринеј је навео да је тај угодник Божји писао и многа друга дела, из сопственог, унутрашњег доживљаја, сведочећи тако саборну веру Цркве. Овај, као и сви други светитељи су за нас не само узор, него и живи сапутник и духовни вођа на нашем путу живота и спасења, поручио је Епископ.

Владика новосадски и бачки је у склопу Евхаристијског славља благословио славски колач и жито. Појци Школе појања Свети Јован Дамаскин при Црквеној општини новосадској пружили су значајан допринос празничном сабрању у придворној капели Светог Василија Великог у Новом Саду.

Извор: Епархија бачка, www.spc.rs