Највише црквено одликовање Председнику Кипра
10. May 2018
Слава храма Светог Василија на Бежанијској Коси
12. May 2018

Спаљивање моштију Светога Саве – Школска слава Београдске богословије

Ученици наше школе су заједно са професорима прославили своју крсну славу  – Спаљивања моштију Светога Саве. На бденију уочи празника свету службу су служили професори – ђакони Немања Калем и Бошко Савић заједно са јеромонахом Петром Крачуном у капели Богословије.

Сутрадан, 10. маја 2018, Свету Литургију служили су протојереј-ставрофор Славко Љ. Зорица, протојереј-ставрофор Драган Протић – ректор наше школе, и јеромонах Петар Крачун, уз саслуживање протођакона Милана Ковачевића, ђакона Верољуба Санда и Немање Калема. Протојереј-ставрофор Славко Љ. Зорица се обратио у проповеди професорима и ученицима, и охрабрио их да наставе пут Светосавља који су започели. Сва богослужења су била пропраћена појањем хора Богословије.

После Свете Литургије Његова Светост патријарх српски Иринеј пререзао је славски колач и благословио све присутне поздравним говором у коме је подсетио на ванвременски значај ове школе као једне од најзначајнијих школских установа наше Свете Цркве. У говору који је уследио од стране протојереја-ставрофора Милутина Тимотијевића, ректора Призренске богословије Св. Кирила и Методија у Нишу, имали смо прилике да чујемо дивно поређење наших осам богословија као осам река које напајају наш народ, поредивши их са четири реке из Едема.

Прослави данашњег празника присуствовале су многе угледне личности. Поред патријарха српског Иринеја, на славском ручку узели су учешћа и сиректор Канцеларије за односе са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, представник Канцеларије за међурелигијске односе Општине Палилула Мирољуб Несторовић, декан Православног богословског факултета у Београду протојереј-ставрофор др Предраг Пузовић, затим професор овог Факултета у Београду и председник Одбора за Верску наставу протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, протођакон др Прибислав Симић, инспектор богословија Светог Архијерејског Синода протојереј-ставрофор Славко Љ. Зорица, Ректор Призренске богословије у Нишу протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, ректор Крагујевачке богословије Светог Јована Златоуста и професор Православног богословског факултета у Београду протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, стални члан САНУ-а академик Димитрије Стефановић, преседник ФК ОФК Београд Илија Петковић и многи други гости.

Нашим драгим гостима захваљујемо на времену које су одвојили да у молитви заблагодаримо Господу и Светоме Сави и тако заједно прославимо овај свети дан.

Мирослав Сретеновић и Виктор Прајзлер,
ученици III и I разреда