У протеклим данима током ванредног стања и пандемије корона вируса, Српска православна црквена општина у Руми и њен Добротворни фонд Сандра Б. Премроу организовали су активности у циљу помоћи онима којима је најпотребнија.

Будући да у новонасталој ситуацији највећи терет носе наши лекари, медицинске сестре и сва браћа и сестре запослени у здравству, достављена је следећа помоћ Дому здравља у Руми: заштитне маске, једнократни заштитни мантили, назувице (каљаче), једнократне заштитне капе, дезинфекционо средство за суво прање руку, наочаре са бочном заштитом.

Наведена помоћ достављена је 2. априла 2020. године у циљу подршке за нову снагу и наредним делима љубави према ближњима. Поред достављене помоћи Дому здравља, Црквена општина у Руми у сарадњи са Колом српских сестара, установама социјалне заштите, хуманитарним организацијама и члановима Православне заједнице у Руми обавља пружање подршке и помоћи становништву које је у изолацији.

Помоћ старијем становништву огледа се у следећим активностима: набавка лекова, подизање пензија, набавка и достава намирница, координација са свештенством ради причешћивања старијих у њиховом дому, позивање ради разговора и подршке, израда и дељење заштитних маски, после Литургија достављање нафоре верном народу који је у изолацији.

У наступајућим данима у припреми су пакети помоћи становништву слабијег имовинског стања и осталом становништву којем је помоћ потребна.

протопрезвитер Сретен М. Лазаревић, архијерејски намесник и парох румски