Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је 24. јануара 2016. године свету архијерејску Литургију у капели Светог Саве у Сплиту.

-Данашњим празником улазимо у светосавску недељу током које ће наша Црква на свим континентима где год има православног народа прослављати овог великог светитеља из српског рода. Свети оци кажу да је Бог тако одредио да у свакоме народу подигне по једнога Мојсија који ће тај народ водити из земље смрти у обећано Царство Небеско. Тако је Бог подигао Светога Саву да буде духовни родоначелник нашега рода, оснивач самосталне српске Цркве и утемељитељ средњовековне српске државе. Овај незамењиви просветитељ живео је 60 година и за то време довршио је велико дело Светих Кирила и Методија, 1219. године изборио је самосталност за српску Цркву од цариградског патријарха, крунисао је у манастиру Жичи свога брата Стефана за краља Србије, подизао је школе, болнице, сиротишта, цркве и манастире, учио нас је ћирилици и нашој историји, поручио је владика Фотије..

-Његов идеал, како је говорио Свети Ава Јустин Ћелијски, била је света Србија која би објединила у светости Цркву,  државу, школу и породицу. Данас нам се овај идеал чини недостижним, јер смо постали превише световни, рекао је Епископ Фотије, објаснивши да смо, нажалост, прихватили филозофију модерног доба која нам казује да је немогуће бити свети. На тај начин руше се моралне вредности и хришчански темељи друштва и његове основе, а то је породица. Свети Сава нас је учио благодатној дипломатији и томе да нема човека с којим не треба разговарати, без обзира које он вере и којег уверења био. О томе сведоче и многи примери из његовог житија који говоре о разговорима са високим представницима страних сила, другачије вере и интереса, којима су захваљујући Светом Сави избегнути многи сукоби и невоље за српску државу и Цркву. Својом врлином и својом светошћу он је задобијао поверење разних припадника других вера, ислама и католичанства, који упркос другој вероисповести нису могли порећи његову светост када би га упознали и сведочили његовим чудесима, подсетиоје Владика и додао:

Данас, кад смо се сабрали у Сплиту не можемо да не поменемо наш храм Светог Саве који већ више од 75 година стоји недовршен у овоме граду. Од Другог светског рата нисмо успели да добијемо дозволу да се доврши ова светиња посвећена најпоштованијем светитељу српскога рода, што представља велику муку и рану за све православне у Далмацији. На нама је да се молимо и да се трудимо да будемо достојни да се овај храм доврши и да се једнога дана милошћу Божјом у њему окупљамо, рекао је епископ Фотије..

Извор: Епархија далматинска, www.spc.rs