У Патријаршији српској 20. јуна 2017. године потписан је споразум између Општине Сремски Карловци и Српске Православне Цркве – Патријаршије српске. Споразум су потписали Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј и председник Општине г. Ненад Миленковић.

Предмет Уговора је регулисање свих правних, техничких и других питања од значаја за коришћење кат. парцеле бр. 953 КО Сремски Карловци, која се налази у саставу комплекса арборетум природе Дворска башта у овом граду.

Парцела има површину од 1,20 ха и на њој се налазе изграђени спортски терени за кошарку, фудбал, тенис и друге спортове, као и објекат који је у функцији спортских терена. Потписаним Споразумом омогућиће се свим грађанима Карловаца, али и његовим поклоницима и посетиоцима, да на сврсисходни начин користе ову имовину коју је Патријаршија повратила у поступку реституције.

Овај Споразум представља само прву етапу у реализацији послова на унапређењу односа између Цркве и Општине Сремски Карловци, будући да Патријаршија на територији ове општине поседује у свом власништву најрепрезентативније објекте још из доба Карловачке митрополије (Патријаршијски двор, Богословија, Палата Стефанеум, Палата Конвикт, Светосавски дом).

Потписивању споразума присуствовали су директор Патријаршијске управне канцеларије протојереј-ставрофор Стојадин Павловић и начелник Правног одељења г. Милан Андрић.