Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 21. децембра 2015. године у Патријаршији српској у Београду чланове фондације Српски легат.

У веома срдачном сусрету са Патријархом српским, чланови Фондације, кантаутор г. Жељко Васић и управник Српског легата г. Горан Личанин, представили су рад и пројекте овог друштва које се бави очувањем и промовисањем културног и историјског наслеђа нашег народа.

У кратком излагању они су посебно истакли да Српски легат има такође за циљ да својим систематичним, а у исто време и савременим приступом прикаже да задужбинарство није изумрло и да су данас сви позвани да буду његови активни делатељи. Као посебно значајне пројекте Фондације они су издвојили промоцију појединих средина и градова које су постигли организацијом путујућих изложби, сабирајући на једно место у формату инфо паноа најзанимљивије: историјске, географске, демографске, верске, културолошке, етнографске и привредне податке тих делова Србије. Комплексност прикупљања и обраде ових података подразумева сарадњу са различитим институцијама: Заводом за статистику Србије, верским институцијама, музејима, архивом, локалним управама, компанијама и другим. Прва таква путујућа изложба коју су посетили житељи источне Србије организована је у Зајечару уз свесрдну помоћ и подршку Епархије тимочке и Преосвећенног Епископа г. Илариона. Једна од следећих изложби обрађиваће културолошко наслеђе града Сомбора. Резултати оваквих презентација показали су да је то један од квалитетнијих начина да се промовише Србија, а у исто време знање о културном наслеђу нашег народа обнови и допуни као и да се подстакне становништво да буде још свесније вредности средине у којој живе.

Чланови Српског легата поклонили су Патријарху и прве примерке њиховог издања – књиге за децу Српске пословице, која на један савремен и допадљив начин у облику стрипа нашим најмлађима жели да приближи животне вредности народне мудрости оличене у кратким изрекама.

Пријему је, испред редакције Светосавског звонца, присуствовао и г. Димитрије Стикић.

Његова Светост је благословио и подржао рад Фондације са жељом да у свом будућем раду добију што ширу подршку и државних институција.Такође, Патријарх је благословио и сарадњу Светосавског звонца, званичног гласила Српске Православне Цркве за децу, и Српског легата на заједничким пројектима посвећеним едукацији најмлађих о нашој вери, историји и традицији.

Извор: Светосавско звонце www.zvonce.spc.rs, www.spc.rs