Слава знаменитим јунацима славног боја на Мојковцу

Поводом обиљежавања великог јубилеја наше историје – стогодишњица Мојковачке битке (1916-2016), на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, у суботу 9. јануара 2016, у Центру за културу у Мојковцу одржана је, у организацији Епархије будимљанско-никшићке и Српског националног савјета Црне Горе, свечана Академија.

Сала мојковачког Центра за културу била је испуњена великим бројем грађана који су, не само Мојковца, већ и из цијеле Црне Горе, дошли да, у радости Божићних празника, присуствују обиљежавању стогодишњице Мојковачке битке и на тај начин одају почаст знаменитим јунацима славног боја на Мојковцу.

Поздравном ријечју сабранима се обратио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Владика је казао да, у сагледавању значаја и непролазне вриједности Мојковачке битке, неопходно је нагласити да се „братски и недјељиви народ Србије и Црне Горе херојски и једнодушно супроставио надмоћној војсци Аустроугарске монархије и њених савезника“, које је Преосвећени Епископ, назвао крсташима и крстоломима 20. вијека, претечама Хитлера и НАТО агресије.

У низу тих славних битака и заједничког отпора против „три царевине“ Мојковачка битка, нагласио је Његово Преосвештенство, заузима посебну пажњу.

„Јунаштво мојковачких витезова на чијем челу је био прослављени војсковођа Сердар Јанко Вукотић представља круну и достојни завршетак ратне епопеје Црне Горе из доба Петровића, друге српске државе. Истовремено то јунаштво равно је косовском и по смислу и по завјештању, па због тога Мојковачку битку доживљавамо као наставак Косовске. Важни догађаји, и када их вјекови дијеле, блиски су по томе што отварају и обогаћују ризнице памћења, и потврђују завјете које чувају покољења. Отуд пјесма и потресна порука Мојковачких јунака: “Ми смо пали, прошлост крунишући”, казао је владика Јоаникије, додајући да на Мојковцу, за разлику од Косова, није било издаје, осим ријечи опомене, које је Јевто Ружић изрекао пред одсудни јуриш и заузеће Бојне њиве .

„Нажалост издаја Мојковца дошла је десетак дана послије битке. Неславна наредба од тадашње Владе Црне Горе да црногорска војска положи оружје пред непријатељем, од стране прекаљених ратника од Грахова до Чакора, схваћена је као издаја, и одмах је проузроковала раздор и расколе у народу, који, на нашу несрећу, трају до дана данашњег. Мојковачка, као и Косовска драма, још није завршена. Још траје борба за част и образ Црне Горе, која се не мири са Владином издајом Јанка и Мојковца, Косова и Русије“, поручио је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

Бесједу је одржао академик Матија Бећковић.

У програму свечане Академије учествовали су: хор Свете мати Анастасије из Берана, гуслар Бошко Вујачић, гуслар Бојана Пековић уз пратњу на хармоници Николе Пековића, Александар Јаковљевић, пјесник Благоје Баковић и Милета Пантовић.

На почетку свечаности, пуштени су аудио записи порукe краља Петра Карађорђевића и краља Николе, пред почетак Првог свјетског рата. Поруке, које су аутентичне биљешке тадашње Владе двије земље, јасно говоре о односу Србије и Црне Горе, српства и вјечне заштитнице Русије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка, ТВ Нови, www.spc.rs