Поводом осамстогодишњице самосталности Српске Православне Цркве, као део програма прославе јубилеја која је уприличена у Солуну и Београду, Задужбина Светог манастира Хиландара и Светогорски дом (Η Αγιορειτική Εστία – Mount Athos Center) приредили су групну изложбу која доноси савремене уметничке представе Светог Саве у Конаку негиње Љубице у Београду.

Изложбу је, по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, у среду, 19. фебруара 2020. године, отворио Преосвећени Епископ ремезијански г. Стефан.

На почетку вечери се обратио директор Светогорског дома г. Анастасиос Дурос, који је иначе и кустос изложбе; пренео је поздраве градоначелника Солуна, уједно и председника Управног одбора. -Свети Сава је успео да уједини кроз своју делатност Србију, Солун и Свету Гору, што је био један од  главних циљева ове изложбе која ће после Београда, наставити свој пут у Бања Луку и Црну Гору, казао је г. Дурос.

Игуман манастира Хиландара архимандрит Методије је пренео поздраве хиландарског братства: -Свети Сава је све спајао а не раздвајао. Угледајмо се на Светог Саву, да нам он послужи као пример. Да се уздамо у његове молитве да нам помогне,  да наставимо његово дело и будемо једно, јер смо заиста сви у Цркви Христовој једно Тело Христово, а глава тог тела је сам Исус Христос.“

Преносећи благослове патријарха Иринеја, владика Стефан је казао да присуство великог броја људи на изложби значи да се народ враћа вери, култури, уметности и свему ономе што је вечно, -Нека вече буде благословено, нека нас иконе загрле и буду вечно надахнуће, казао је владика Стефан отворивши изложбу за коју је заблагодарио монаштву манастира Хиландара и игуману Методију за све што чине на славу Бога и свих нас.

З. Зец