Овогодишња централна Светосавска академија Епархије ојсечкопољске и барањске одржана је 24. јануара 2016. године у згради Хрватског дома у Вуковару.

Академији су, између осталих, присуствовали бројни представници друштвено-политичког и културног живота Епархије осечко-пољске. На почетку присутнима се обратио домаћин, Ппреосвећени Епископ г. Лукијан, који је благословио светосавско саборовање. У програму су учествовали: ВСПД „Јавор“ под диригентском палицом госпође Александре Кртинић, етно група „Ђурђевак“ из Боботе коју предводи господин Станимир Перић, рецитатори Вуковарске гимназије, чији је рецитал припремила и увежбала проф. Даница Пушкар, и свештенички хор Епархије осјечкопољске и барањске, којим је дириговао протојереј-ставрофор Ратомир Петровић. Програм је водио г. Ђорђе Нешић, песник и директор Културног и научног центра „Милутин Миланковић“ из Даља.

Светосавску беседу одржао је парох трпињски протојереј-ставрофор Саша Кузмановић који је у својој истакао да се у данашње време, на жалост, често рашчлањује личност Светог Саве, на Саву Немањића и на житијног Светог Саву, као да су то две личности. Делењем личности Светог Саве долази до одвајања и усмерења, које је произашло из целокупне личности Светог Саве, Светосавља од Православља. Ако Светосавље, по дефиницији Светог Јустина Поповића, (Светосавље-Православље српског стила и искуства), схватимо као примарну духовну категорију у нашем укупном животу и раду, онда Светосавље није ништа друго него примена православних хришћанских догмата вере, како на личном плану, тако и у историјској животној стварности српског народа. Одувек постоји суштинска истоветност између Светосавља и Православља. Свети Сава и Светосавље никада нису, нити могу да послуже као оправдање за било чију искључивост, а поготову за одбојно и нетерпељиво држање према онима који су другачији од нас.

Овогодишњим програмом хтели смо похвалама, као венцима да украсимо свеблаженог Саву равноапостолног, саподвижника подвижницима, пастира изабраног и богомудрог оца нашега, којим се краси наша Света Православна Црква. Молимо да будемо достојни потомци његови и да следимо аутентични српски израз Православља – Светосавље као Христољубље и човекољубље.

Извор: Епархија осечко-пољска, www.spc.rs