ПРОДАВНИЦА НА ТЕРАЗИЈАМА

Чин освећења Патријаршијске продавнице данас, 19. септембра 2013. године, обавио је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј

Подсетивши присутне да ништа не бива без молитве, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је започео је чин освећења Патријаршијске продавнице на Теразијама. Његовој Светости саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке. Појао је хора ученика Богословије „Свети Сава“.

После свечаног чина освећења Патријарх је истакао: – По обичају наше вере, освештасмо овај дом призивајући благодат Духа Светога како бисмо га учинили корисним за све оне који буду у њега улазили и у њему радили; да све оно што се овде буде делало буде благословено и на славу Божју, а на ползу нашег народа и наше свете Цркве. Код нас је древни хришћански обичај да се ништа не почиње и не ради без благослова, а поготово када се улази у нови дом, у нову грађевину, што смо и ми учинили овом приликом.

Захваљујући Дирекцији и агенцији за реституцију и г. Влади Тодоровићу, у процесу реституције Српској Православној Цркви враћен је објекат на Теразијама бр. 22, чија површина захвата 250 квадратних метара. У две етаже, са мером и стилом опремљен је  галеријско-продајни простор. Ово је ново место где ће се сабирати наши људи, грађани, верници да би задовољили своје духовне потребе и потребе својих породица.

После повратка у руке правом власнику – Српској Православној Цркви, објекат је опремљен посебним залагањем протојереја-ставрофора Стојадина Павловића, директора Патријаршијске управне канцеларије.

У програму ове продавнице налазе се црквени предмети за потребе дома, као и цркава, духовна литература за све узрасте, док је један део посвећен најмлађима и њиховом духовном узрастању.

Издавачка делатност наше Цркве је добила своје место у галеријском делуКњижара,  где су посебно издања Издавачке фондације и Штампарије Српске Православне Цркве: богослужбене књиге, дела блаженопочившег патријарха Павла, али ту су и сабрана дела Светог владике Николаја Охридског и Жичког, у разним издањима, као и најновије у издању Гласа Цркве из Шапца.

У спратном делу су црквени предмети и одежде неопходне нашим верским објектима.

Такође и оно што су вредне монашке руке наших манастира произвеле, нашло је своје место у простору нове Патријаршијске продавнице. Ту су и производни програми фирми које се баве производњом органске хране. Тако је данашњи догађај својим производима органске хране увеличао Предраг Колувија из Диселдорфа, који производи овакву храну на свом газдинству Колувија у Старој Пазови.

Продавница почиње са радом у петак, 20. септембра, и радиће сваког дана, сем недеље када је нерадан дан.

Сви они које пут нанесе у Београд, сви верници и грађани, туристи… налазиће овде духовни спокој током године, а о празницима и посебно уочи два велика Господња празника, Божића и Васкрса, биће организоване манифестације којима ће их наша Црква обрадовати.

Чину освећења присуствовали су директор Канцеларије за односе са Црквама и верским заједницама г. Милета Радојевић, представници државих установа, као и личности из јавног и културног живота и, наравно, многи грађани.

Галерија слика